Eva har försökt resonera med kommunen i tre år
HALLEN (JT) Eva Atleströms vattenräkning landar i år på 14.820 kr. Nu har hon tröttnat på att betala tre gånger mer än vad hon gjorde innan flytten hem till Hallen och Åre kommun för snart tre år sedan.
I nästan tre år har Eva försökt att förmå Åre kommun att förstå att hon är ensamstående i hushållet i Hallen och inte förbrukar den mängd vatten som Åre kommun påstår, enligt kommunens sätt att se på schablonförbrukning.
– Jag har skrivit brev flera gånger och till och med åkt till Järpen för att tala med politiker och tjänstemän, berättar Eva med en tung suck.
Hon vill att vattenavgiften ska vara rättvis. Trots breven och telefonsamtalen har hon inte fått gehör för sin övertygelse, att hon betalar på tok för mycket i vattenavgift.
– Jag är ensamstående. Det är jag och hunden Sixten som bor här. Jag förbrukar inte 140 kubikmeter vatten per år, det är jag helt säker på. Absolut inte det dubbla som jag får betala för, säger Eva med eftertryck.
Åre kommuns svar är enkelt men märkligt. I Evas souterrängvilla finns ett pentry på det nedre planet.
– Det är den kranen som avgör för Åre kommun att jag ska betala dubbla vattenräkningar, säger Eva uppenbart irriterad.
Enda sättet för Eva att slippa de extra 7.410 kronorna är väl så drastiskt.
– Man har på kommunen sagt att jag måste bygga om och ta bort pentryt och kranen ska pluggas igen, är det rimligt? Jag har ytterligare fem kranar i huset. Jag spolar inte mera vatten för att jag har en sjätte kran, fastslår hon.
I Österåker, där Eva tidigare bodde, hade hon en tredjedel i vattenavgift.
– Jag minns att sista räkningen där var på strax över 5.000 kronor. Du förstår varför jag varit på kommunen här om att 14. 820 kronor inte är rimligt för en persons hushåll, upprepar Eva.
Hon är inte ensam om detta problem.
– Jag vet om flera här i Hallen som också betalar dubbla avgifter, berättar hon.
Förutom att betala en vattenavgift, inte två, har du fler tankar om vattenavgiften?
– I de flesta moderna kommuner har man idag installerat digitala vattenmätare, Krokom gjorde det ganska nyligt. Med vattenmätare blir det rättvist då alla betalar för det de förbrukar, menar Eva.
Daniel Danielsson är kommunalråd i Åre kommun.
– Som jag ser det är vattenavgifterna till för att täcka kostnaderna för vatten och avlopp. De gamla näten ska underhållas och nya byggs samt att vattnet och avlopp ska renas, förklarar Daniel.
Men varför har inte Åre kommun vattenmätare, väldigt många kommuner har redan installerat moderna digitala?
– Vid vattenbrist kan det vara smart med vattenmätare. Det är ingen mening att dra ner på förbrukningen när det inte är vattenbrist. Jag ser ingen anledning att ta bort schablonmätningen, säger Daniel Danielsson.
Hur tänker du gå vidare nu, Eva?
– Ja, jag talar ju med dig och jag berättar gärna för alla som vill höra på. Vi får väl gå samman i kommunen för vi är säkert många fler som har det så här illa. Ett vattenkransuppror är kanske det som behövs, att visa politikerna vad vi tycker i nästa val är en självklarhet för mig, slår Eva fast.
Daniel, vad har du att säga till Eva?
– Hon borde registrera huset som en lägenhet, svarar Daniel Danielsson och Lovisa Wäng, bygglovshandläggare på kommunen bekräftar det.
– I detta fall så ska Eva skicka in en anmälan enlig plan och byggförordningen där hon begär omprövning av husets användning. Vi behöver planritning med alla plan där Eva märker ut vad som finns i de olika rummen, sedan kan vi ta ställning till en omprövning, svarar Lovisa Wäng.
Nu låter Eva arg på riktigt. Är du inte orolig att kallas för gnällig och besvärlig?
–Inte det minsta, vattenkriget fortsätter, säger Eva Atleström med eld i de annars lugna och vänliga ögonen.
JOHANNES ADOLFSSON
[su_divider divider_color=”#ff890d” size=”10″ margin=”10″]
Denna och många fler artiklar kan du läsa i senaste e-tidningen! (Obs, kräver inlogg)