Mångsysslaren Malin har fullt upp i Stora Blåsjön

STORA BLÅSJÖN (JT) I Sportboden vid Vildmarksvägen jobbar en helikopterpilot.  Malin Jönsson driver butiken sedan fyra år vid Stora Blåsjöns Fjällanläggning. Hon har hittat sin plats som entreprenör och förverkligat en dröm att få jobba med snö. Kanske är det så att hennes försäljning av kite/drak-prylar ligger nära piloten Malin.
– Jag vill inte bara åka skidor, jag vill sälja också, säger Malin som vid sidan om Sportboden har startat en hemsida, H2Osport.se, där allehanda vatten- och snögrejer finns att köpa.
– Pappa slängde mig på skidor från det jag var ett år, och jag vet att jag önskade mig snö i julklapp i många år. Men vintern i Stockholm klarar jag inte av längre.  Så småningom fick jag jobb i Arjeplog på på biltestbanan, jag tog flygcertifikat, och nu är jag här efter att ha jobbat som helikopterförare i Gäddede. Jag gör det fortfarande, men nu håller jag mest på med bokningar.  Just nu är helikoptern i södra Sverige, men jag väntar på att den kommer hit. Annars har jag flugit fiskare, jägare och vandrare upp på fjället. Blåsjöns Fjällanläggning drev själva Sportboden, men jag fick ta över driften. Jag såg ju att det går att utveckla. Sportboden är mitt arbete. Det går ganska bra med nätförsäljningen, men nu är det bekymmer med leveranser på grund av coronan, berättar Malin.

Malin på kite-åkning. Foto: Privat

Det här skulle kunna utformas till en platsannons. Hon behöver ha någon som tar hand om affären när hon måste ägna sig åt skidliften, pistning eller sin nätförsäljning.
– Men, tillägger hon, det är boende som saknas här.
– Det var synd att vi inte pistade ända fram till första juni, hade vi gjort det hade skidlandslaget velat komma. Det gäller att få upp besöksantalet i anläggningen, säger Malin som ingår i styrelsen för Blåsjöns Fjällanläggning.
– Jag skulle kunna köra lite kite-kurser med skidåkning på snön och jag funderar på att börja med det nere på sjön också. Ända sedan gymnasiet har jag velat bli företagare. Jag lärde mig bokföring och jag startade då ett brödföretag. Jag ville ha MVG i småföretagande. Men jag är också utbildad sömmerska. En gång hade jag en designdröm som jag la på hyllan. Det finns inget bättre än vinter och snö när kristallerna gnistrar i kylan.  Nu tänker jag också börja med uthyrning av SUP-brädor, berättar Malin som verkar vara i ständig utveckling i takt med sina intressen. (SUP används på vattnet med paddel).  Försäljningssortimentet har utökats med pistskidor som annars bara fanns att hyra.
– Jag tar bara in skidor som de stora kedjorna struntar i. I nätbutiken finns allt som har med vatten, flytande eller fryst, att göra, säger snöentusiasten Malin.
Vad kan man inte förvänta sig av en helikopterpilot, skidåkare, sömmerska och helgjuten entreprenör i Stora Blåsjön.  Som dessutom byggt ett hus för att ha någonstans att bo.  Malin Jönsson kanske har rotat sig.
Text och foto: Inger Kraft Etzler
[su_divider divider_color=”#ff890d” size=”10″ margin=”10″]
Denna och många fler artiklar kan du läsa i senaste e-tidningen! (Obs, kräver inlogg)