KOLÅSEN (JT) I femton år har nu Anna och Micke Blyckert drivit Kolåsens fjällhotell vid porten till Skäckerfjällen. Deras genomtänkta vision från jord till bord genomsyrar allt, både i stort och smått.
Anna Romare Blyckert och maken Micke Blyckert tog över hotellet år 2004. Det innebar en flytt från Stockholm till fjällbyn Kolåsen med en handfull bybor. Idag är det sammanlagt sju personer som bor där året om. Redan från början visste de hur de ville ha det och sakta och säkert har de byggt upp det till den helhetsupplevelse den är idag.
– Vi var definitivt bland de första med våra tankar om närproducerad mat och småskalighet, men nu ligger vi helt rätt i tiden.
Kolåsen är ett anrikt ställe som allt sedan mitten på 1800-talet besökts av allt från Winston Churchill till olika svenska kungligheter.
”Blomsterherrar” (botaniker som undersökte fjällfloran) och ”luftgäster” (som kom hit för att stärkas av den rena luften) var vanliga förr.
Den nuvarande hotellbyggnaden är från 1934 och har elva rum, restaurang, bar, sällskapsrum etc. Allt är medvetet inrett med möbler, textilier och detaljer från 1930- 60- och 70-talet. Dessutom finns det 22 stugor och en vandrarhemslänga. Grisar, får och höns finns på ägorna, badtunna, stora odlingar etc.
– Vi har omkring 3 000 gästnätter per år nu, berättar Anna.
– Det kan jämföras med de 300 vi hade det allra första året. Ändå satsar vi inte en massa på reklam, utan låter ryktet sprida sig mun från mun. Vi vill ha det personifierat, vara nära gästerna.
Fjälloppet, som de arrangerar varje år sedan sex år tillbaka, är ett exempel på deras tänk. Deltagarna springer 34 km över Skäckerfjällen och tävlingen rymmer endast 50 deltagare. Målet är inte att samla Sveriges elit utan att ge en upplevelse för både kropp och själ.
Kockutbildade Micke står oftast bakom grytorna på Kolåsen medan Anna sköter det administrativa och serverar i restaurangen. Till sin hjälp har de denna sommar sex anställda. På vintern har de två personer till sin hjälp.
Minnena de fått under de gångna 15 åren är många och ofta dråpliga.
Anna berättar om den gången några gäster vid middagen bad henne ordna en rörmokare. Något läckte i deras stuga. Så direkt efter middagen svidade hon och gick dit med verktygen. Gästerna blev mycket förvånade. Dock kunde hon inte fixa det på egen hand, men det visade sig att en annan gäst på hotellet var just rörmokare. Han ryckte gärna in.
Eller den gången alla gäster fick hjälpa till med att flytta fåren från ett bete till ett annat.
– Det är ett väldigt bundet arbete under säsongerna men för första gången någonsin kunde vi resa på en lång semester i våras. Då for vi till USA, där vår dotter tog examen.
– I början körde vi på så hårt vi kunde men då var vi också 15 år yngre. Hur framtiden för Kolåsen ser ut vet vi inte utan vi tar ett år i taget, säger Micke.
Carita Bramstedt har hyrt en stuga en vecka tillsammans med sin make Tomas. Det är andra året i rad och de är jättenöjda:
– Jag hittade detta på nätet när jag letade efter ett genuint ställe med helhetstänk, säger Tomas.
– Vi har passerat nattklubbstadiet och ville till tystnaden och den orörda naturen. Vi gifte oss faktiskt här förra året och trots att det regnade stora delar av den veckan kom vi tillbaka i år.
Just arrangemang som bröllop, konferenser, jakter etc är väldigt vanliga på Kolåsen. Och födelsedagskalas:
– Speciellt 80-årskalas, av någon anledning, avslutar Anna Romare Blyckert.
LOTTE MJÖBERG
Bildtext Paret Anna Romare Blyckert och Micke Blyckert vid en av de få, men viktiga lugna stunderna.