KRÅNGEDE (JT) För 15 år sedan köpte kompisarna Bruno Karlsson och Ambjörn Westin i Krångede sex hus av Birka värme i Stockholm för endast 28 kronor! Men vad har hänt sedan dess? Jämtlands Tidning träffar Bruno Karlsson, som själv bor i ett av de hus de köpte i augusti 2002.
– Då hände allting, telefon gick röd det ringde oavbrutet från början så klart, det var reportrar från tidningar, radio och TV som ville ha kontakt med oss men det blev ju stora problem för båda Ambjörn och jag hade ju jobb att sköta han sin firma och jag var i skogen.
Men väl efter köpet, visste ni vad ni gett er in på, att stå med sex hus utan att veta om det fanns underlag med hyresgäster?
– Nej vi hade full beläggning överallt i många år, oj vad folk som ringde vi fick säga ifrån till slut så det blev en bra start så det var ett himla tryck från början, men efterhand har det ju genom åren bytts ut hyresgäster naturligtvis.
Var det mycket jobb för er innan och efter köpet med saker som behövde fixas och så?
– Ja, vi har ju skrapat och målat alla husen och det var ju i sig ett himla jobb med det. Vi var tre man som höll på med det och allt är i stort sett ideellt jobb, vi har inte lejt för någonting så nog minns man tillbaka på det som en jobbig tid, men också rolig. Vi har lagt om värmesystem, satt in pelletspannor i två av husen som numera är såld.
– Jag minns vi körde pellets med en pickup från Jämtlamell i Stugun i alla väder, bara det ett äventyr. Sedan hade vi ett förråd här på plats där vi hade lager och sedan hade vi en traktor som vi körde upp till husen med skopa, men vi utvecklade det där undan för undan så det blev bättre och bättre så det blev ju bulkpåfyllning så småningom.
När tog ni beslut om att sälja hus i stället för att hyra ut?
– Vi hade ju jobb bägge två, Ambjörn hade ju en annan firma så han tyckte nog att han hade fullt upp ändå. När frågan dök upp så var det två hyresgäster som ville köpa loss sina hus, och då slog vi till. Sedan har det sålts i andra hand, men de har varit nöjda med att ha eget och de skötte ju sin egen tomt och allt var ju i stort frid och fröjd, och det stod i kontrakten att varje hyresgäst skulle sköta om sina tomter.
Har det varit varit några problem genom åren?
– Naturligtvis har det varit det, man har ju med folk att göra så att man har ju lärt sig en del genom åren, dyrköpta läxor förstås. Det fanns ju de som smet från notan, och det är ju pengar som är borta för alltid, men det har ju varit spännande saker som har hänt också berättar Bruno.
Som vad då?
– Vi blev ju bjudna till Stockholm och satt i TV-soffan i nyhetsmorgon, det blev flyg blixtsnabbt från Frösön och ner, sedan blev det limousin genom storstan som de värsta rockidoler för det var ju så sensationellt det här med köpet av alla husen för 28 kronor, och det betalade vi kontant. Dessutom var vi på radiostationer och vi mötte journalister från diverse tidningar, och när vi åkte genom Stockholm fick vi se att vi var på båda kvällstidningarnas löpsedlar med bild och allt så taxichauffören kände ju igen oss och trodde vi var musiker. Det var onekligen en rolig upplevelse som man gärna minns berättar Bruno.
Med facit i hand nu, är det någonting ni har ångrat med det här köpet?
– Nej absolut inte. Det har ju varit en upplevelse, någonting man bara har drömt om, säger Bruno Karlsson.
LENNART HOBRING

Delar av huslängan i Krångede.

Det gula disponenthuset i Krångede, som har nyttjats som asylboende.