KLÖVSJÖ (JT) Nyligen samlades Klövsjö forbondeförening och gjorde en fäbodtur till häst i området runt ”världens vackraste by”. Totalt var det 13 personer på nio ekipage som besökte åtta fäbodvallar.

Turen började i Klövsjö på torsdagen och tog sig sedan runt Klövsjöområdet och stannade till vid ett antal fäbodar. De fyra körande och fem ridande ekipagen var medlemmar i föreningen Forbonden Klövsjö och turen arrangerades av Lennart Östberg och hans sambo.

– En del fäbodar var nästan så att de kunde användas i dag medan andra var väldigt nedgångna. Vi haft sommarturer runt Klövsjö men det här var den första vi har kört på tio år nu.

Blev det en succé, tycker du?

– Helt klart! En stor succétur! Vi ville ha lite av en provtur för att veta att det fungerar och nu vet vi så nu kan vi bjuda in ordentligt till nästa gång, säger Lennart Östberg.

Enligt Lennart Östberg hade fäbodturen sin höjdpunkt vid Johanskölen där Anna Svensson bjöd på mat och fäbodfrukost med flötgröttill de 13 deltagarna.

– Turen avslutades sedan med årsmöte i forbondeföreningen och då hade vi hästarna vid Ponnytorpet i Klövsjö, vilket många tyckte var roligt att se eftersom det inte är hästar där normalt längre, säger Lennart Östberg.

Var det någon som såg er på vägen som sa något också?

– Vi träffade inte så mycket folk men det kom en del efteråt som hade sett oss och ville prata. Framförallt var det fin respons bland byborna. Det som var så bra med den här turen var att vi i stort sett hade regnfritt trots att vi körde fyra mil under dagar då det var ganska mycket regn.

Redan nästa år planerar man att göra nästa resa och då blir det förmodligen samma helg som nu. Lennart Östberg säger att sedan den tragiska olyckan utanför Brunflo 2018 har man blivit mer noga med säkerheten än någonsin då man gör den här typen av forbondeturer.

– Säkerheten är viktigast! Vi har runt 150-160 medlemmar som är utspridda lite var stans, även i Danmark och av naturliga skäl i Norge. Den viktigaste körningen varje år är den till Røros marknad i februari, säger Lennart Östberg som själv bor i Matfors utanför Sundsvall.

Vad var bäst med den här turen då?

– Det är stämningen och miljön. De är helt fantastiska!

CAJ KÄLLMALM

Foto: Märta Järveryd-Styf