Guldkantad tillställning gav många vinnare

LÄNET (JT) Vinnarna i de tio kategorierna på årets guldgala har nu utsetts, liksom årets föratagare, unga företagare och Sven O Perssons hederspris. Det blev en dag i guldets tecken och många nöjda företagare, även bland de som inte vann.
Näringslivsgalan med middag och underhållning hölls på Frösö Park arena under torsdagskvällen medan merparten av prisutdelningarna gjordes på Storsjöteatern under dagen. Under prisutdelningen på teatern kunde även företagarna ta del av föreläsningar.
Bland annat höll Moderaternas Per Schlingmann ett tal om hållbarhet och förändring under rubriken ”berättelsen som vapen” och Putte Svensson Sahlin talade om att arbeta med oddsen emot sig. Dessutom hölls så kallade soffsamtal där man bland annat tog upp generationsskiften och att sälja eller stänga ner sitt företag.
Årets vinnare var alla glada och tackade varmt för sina priser. Det flesta passade på att rikta ett extra tack till sina kunder och medarbetare. Årets vinnare ser du i listan nedan.
Bland vinnarna finns årets turismföretagare, Wikners i Persåsen, som säger att det vvar jätteroligt att få vinna.
– Vi är skitglada för att få det här priset. Vi har fått en del utmärkelser genom året med inget med fokus på turismen. Vi är i grunden ett företag som jobbar med trä och träförädling och sedan har det utvecklat sig till ett utflyktsmål i Persåsen med boende och förtäring. Det är roligt att vi som är ensamma och jobbar med turism utanför de större områdena blir uppmärksammade också, säger vd Mattias Wikner.
Hur går ni vidare med det här nu då?
– Vi har väl inte riktigt smält det ännu men det är kul om vi kan få lite extra push. Vi kommer nog jobba på ett liknande sätt som vi har gjort men hittar vi nya saker att förädla så gör vi gärna det.
En annan glad vinnare är årets marknadsförare, som blev Jämtland Calling och entreprenörshubben Gomorron Östersund. Bolaget samlar idag ett 80-tal företag – lokala, nationella och internationella och en av skaparna, Maria Svensson Wiklander, säger att priset känns som ett kvitto på att man gör någonting rätt.
– Det är superkul! Att få uppmärksamhet och belöning för att det vi har gjort är bra och viktigt men också att det framgår att det ligger ett strategiskt arbete bakom det.
Kom priset som en överraskning?
– Det är klart att man blir överraskad. Det var bra kandidater och konkurrens om priset så det var absolut inte självklart!
Mest överraskad på galan var nog årets företagare, Fredrik Persson från TGM Service. Han hade inte räknat med att vinna utan hade en trevlig kväll på plats som representant för kommunens näringsliv.
– Så började de läsa upp motiveringen och det var samma som den de hade på lokala galan i Strömsund så jag kände igen den. Och då kändes det sådär. Jag hade inte förberett något tal eller någonting, jag var helt övertygad om att inte få priset, säger Fredrik Persson.
Hur känns det nu när det sjunkit in lite då?
– Jag vet inte riktigt vad det innebär och vad jag ska göra med det men det känns otroligt stort! Jag är bara andra vinnaren från Strömsund sedan guldgalan startade och det känns ju otroligt med tanke på hur bra företag det finns här. Vi får se lite vad hur jag ska förvalta det här. Det är inte som att man har fått några instruktioner om hur man är årets företagare men det är säkert bra reklam för firman, säger han och skrattar.
Fredrik Persson får nu också åka till galan för årets företagare i Sverige nästa höst.
Förutom middag och prisutdelningar blev det också musikunderhållning med bland annat Gammal, Miss Li, Smith & Tell och Isaac and the Soul Company.
CAJ KÄLLMALM
 

Wikners i Persåsen blev årets turismföretag. De hyllade lagarbetet. Foto: Inga-Lill Zackrisson

Årets företagare: Fredrik Persson (TGM Service, Strömsund)
Övriga nominerade: Mattias Ahlberg (Skoterdelen, Berg), Thomas Johansson (TJ’s hydraulservice, Bräcke). Carina Subäck (Carinas Städ AB, Härjedalen). Fredrik Holmberg (Holmbergs Taxi i Föllinge, Krokom). Fredrik Edholm (Fredriks maskin, Bispgården, Ragunda). Lena Flaten (LF i Storlien AB, Åre). 
Sven O Perssons Hederspris: Trangia
Årets unga företagare: Sebsalo(Sebastian Salomonsson och Jens Lund)
Övriga nominerade: Trädgård (Jorunn Olsson) och SQRTN Company (Rasmus Molund och Måns Hegevall) 
Årets turismföretagare: Wikners i Persåsen
Övriga nominerade: Clarion Hotell Grand och Västgård Game Fair
Årets tillväxtföretag: Byggentreprenad i Jämtland
Övriga nominerade: J Amréns Skogsmaskiner AB och Jormvattnets Lego AB 
Årets hållbara företag: Train Planet AB
Övriga nominerade: HeMa Lön AB och Rent a plagg
Årets marknadsförare: Jämtland Calling/Gomorron
Övriga nominerade: Joy Event Hunt & Health (Evelina Åslund) och Årets Stadskärna (Destination Östersund)
Årets industriföretag: Vemservice AB
Övriga nominerade: Essgeplast AB och Safety Respect 
Årets entreprenör: Per Nordvall, PN Jakt
Övriga nominerade: Pär Johansson, Worxsafe och Veronica Bennerman, Linnéan 
Årets tillväxtinvestering: Stefan buss- och bilplåt AB i Ås
Övriga nominerade: Hakfelt Produktion AB i Bräcke och Jämtlands Tunnbrödsbageri AB i Bräcke
Årets gröna guld: Eriksgården
Övriga nominerade: Jämtlands vingård och Länsmansgårdens lantbruk
Swedavias exportpris: Fjällnäs, est 1882
Övriga nominerade: Midland Scandinavia och Special Olympics World Winter Games i Åre/Östersund 2021 
Årets innovation champion: Kjell Lundberg & Johanna Ojala, Monica & Stig Engström, Fia Gulliksson och Marie Holm Sherman (Region Jämtland Härjedalen)