ÖSTERSUND (JT) Carolina Sjöström och Felix Nyqvist är 18 år och ska bli föräldrar i december. De tycker båda två att det ska bli roligt och de ser fram emot att bli föräldrar.
– Vi längtar efter att få bilda vår egen lilla familj, säger Carolina Sjöström.
Carolina Sjöström förstod att hon var gravid, hon kände sig glad och visste att hon ville behålla barnet. Hon tänkte att när hon skulle berätta för pojkvännen Felix Nyqvist så skulle hon försöka ha ett pokeransikte och inte avslöja något. Men hon började skratta och visade Felix graviditetstestet. Felix reaktion på att han skulle bli pappa var positiv.
– Jag blev glad av att få höra att jag skulle bli förälder, berättar han.
Felix berättar vad han tycker om att bli ung förälder.
– Jag ser inget negativt alls med det, utan jag anser att jag kan bli en lika bra pappa som vem som helst. Jag känner mig redo och jag är tillräckligt mogen för vuxenlivet. Jag är garanterat övertygad om att tillsammans kommer jag och Carolina bli precis lika bra föräldrar som äldre föräldrar.

– Vissa kompisar tycker att vi är för unga för att skaffa barn nu. Andra kompisar tycker att det ska bli intressant. De nära och kära tipsar ofta med namn och ger råd och sånt vilket är roligt, berättar Felix.
När Felix och Carolina berättade för sina familjer att de skulle bli föräldrar mottogs det med både oro och lycka.
– De blev glada och positiva till ett barnbarn, men de blev också lite oroliga eftersom vi är så unga, säger Carolina.
– De reagerade på ett positivt sätt men hade också frågor som om vi skulle behålla barnet och hur vi hade tänkt i framtiden med boende och sånt. Men de var glad över nyheten och sa att dom var villiga att hjälpa till om så behövdes, berättar Felix
Carolina tycker att hennes graviditet varit som en berg- och dalbana. Det började med illamående och hon spydde dagligen under fyra månader, sedan blev det bättre i ungefär en månad, sedan gick det tillbaka igen. Men gravidkrämpor med halsbränna och trötthet har fortsatt.
– Det gör liksom ont i magen för att livmodern töjs ut och det är då det gör ont.
Illamåendet har också nu i slutet av graviditeten kommit tillbaka och hon känner sig ständigt trött.
– Just nu vill jag att allt ska vara över, jag vill kunna ta på mig strumpor normalt och inte känna mig som en gammal dam. Jag längtar efter att ha på mig mina vanliga kläder, säger Carolina.
Inför framtiden finns mycket planer om hur den nya familjen ska lösa det praktiska. Barnet kommer att födas innan Carolina och Felix gått färdigt gymnasiet. Det gör att de får bo hemma tills de har en fast inkomst som räcker till för att försörja familjen.
– När barnet är fött så ska jag fortsätta mina studier fast hemifrån, men jag kanske inte kan studera lika mycket som jag gör just nu, säger Carolina
– När vi har en fast inkomst och ett eget boende, så är tanken att vi ska spara så mycket pengar som möjligt för att sedan kunna köpa en gård eller ett hus som vi kan bo i. Jag vill gärna att vi ska kunna ha framförallt hästar i framtiden och andra djur. Jag vill även ha fler barn. När tiden är inne så vill jag även plugga vidare till barnmorska men jag vill också kunna jobba med hästar, berättar Carolina.
Just nu förbereds mycket inför att barnet ska komma. Carolina håller på att ta körkort och hoppas hinna bli färdig till december. Felix och Carolina träffar varandra så mycket de vill och kan. Carolina bor på landet och hon har en egen häst som hon lägger mycket tid på. Felix bor centralt i Östersund.
– Jag gymmar mycket på min fritid och hjälper Carolina mycket med hästarna, annars förbereder vi oss så gott det går inför vårt barns födelse, säger han.

– Nej, inte vad vi upplevt än så länge. När man går ute bland folk så tittar människor extra mycket på mig och min mage, men det är inget jag tar som negativt. Men de flesta, inklusive vi själva, tycker att det är en tidigare ålder än det vanliga, säger Carolina.
Båda tror att det är skillnad på att vara unga föräldrar mot att få barn senare i livet.
– När man är äldre och skaffar barn så har man oftast ett bra boende samt fast inkomst. Men när det gäller uppfostran tror vi inte att det har någon betydelse. Vi tror att vi hade uppfostrat vårt barn på samma sätt nu som vi hade gjort som om vi hade varit äldre eftersom vi är samma personer nu som i framtiden, säger Carolina.
Någon rädsla inför att känna sig begränsade och låsta med ett barn finns inte. De har gjort sitt val, de vill ha barnet och i och med det ser de inga hinder för sig själva annat än att saker och ting kommer ta lite längre tid att nå, såsom studier. Framförhållning och planering är något som de vet kommer att krävas. Men det gör inget när längtan efter barnet är så stor.
– Att få se det här barnet utvecklas och växa upp är något vi ser fram emot väldigt mycket, säger Carolina.
TEXT OCH FOTO
IDA BORG
Vill du fortsätta att läsa fina reportage av våra unga reportrar?
Prenumerera du också!
[vfb id=1]