Fängelse och näringsförbud för ekobrott

ÖSTERSUND(JT) Tre års fängelse blev tingsrättens dom mot Östersundshems förre VD Daniel Kindberg. Även de andra två åtalade dömdes till fängelse.

– Det är en rättsskandal, säger Daniel Kindberg.

Det var i april 2018 som Daniel Kindberg och ytterligare två personer greps för misstänkt ekonomisk brottslighet. Efter en lång utredning kom till slut ett åtal och en 13 dagar lång rättegång i Ångermanlands Tingsrätt.

Den misstänkta brottsplanen var att via bluffakturor få ut pengar från Östersundshem via Peab till en sollefteåföretagare. Han skulle i sin tur sponsra Östersunds FK med många miljoner.

Tingsrätten har nu alltså valt att döma samtliga tre åtalade till fängelse, även om man inte fällde på alla åtalspunkter.

– Det hela handlade om det hade utförts jobb eller inte på Stadsdel Norr. Till och med Tingsrätten har bedömt att jobb har utförts och ändå kommer den här domen. Det är klart att jag är frustrerad, säger Daniel Kindberg.

Daniel Kindberg döms till tre års fängelse för bland annat grov trolöshet mot huvudman och grovt bokföringsbrott. Han döms också till näringsförbud under fem år.

Sollefteåmannen döms till 2,5 års fängelse för bland annat medhjälp till grov trolöshet mot huvudman och grova bokföringsbrott.

Den man från Östjämtland, som kallats Peabmannen, döms till två års fängelse för bland annat grov trolöshet mot huvudman.

De tre männen ska också betala 9,1 miljoner kronor till Östersundshem och 1,5 miljoner kronor till Fältjägaren (Peab-bolag). Daniel Kindberg och Sollefteåmannen ska betala ytterligare 2,9 miljoner i skadestånd till Fältjägaren.

Daniel Kindberg har tillsammans med sin advokat Olle Kullinger beslutat att man ska överklaga domen till Hovrätten.

– Jag vill inte ta till några värdeord om vad jag tycker Tingsrättens dom. Men jag förstår Daniels upprördhet och kan säga att jag är förvånad, säger Olle Kullinger.

Även Östersunds FK påverkas ekonomiskt. Klubbens helägda driftbolag Driftaren har fått en bot på en halv miljon kronor.

– Vi hävdar att vi inte har gjort något fel. Vi ska sitta ner med vår advokat innan vi bestämmer oss för en överklagan, säger Östersunds FK:s pressansvarige Niclas Lidström.

PATRICK SJÖÖ