Mångmiljonsatsning på ved
ASPÅS (JT) Vedeldning är hett. Det vet Dahlbergs Skogsvård i Aspås. Just nu investerar de sju miljoner kronor och bygger landets modernaste vedfabrik.
Under den kalla årstiden är det mysigt att kunna tända en brasa. Det anser väldigt många husägare i Sverige som enligt Boverkets beräkningar eldar i cirka fem miljoner eldstäder. Och då krävs ved.
I förhållande till folkmängden förbrukar svensken mest i världen. Drygt 300 kilo per person och år. Efterfrågan ökar stadigt. Det märker Dahlbergs Skogsvård i Aspås som redan tidigare tillverkat och sålt ved – fast i något mindre skala än vad som nu blir fallet.
– Absolut att vi märker en ökad efterfrågan, säger Rasmus Dahlberg delägare i familjeföretaget Dahlbergs Skogsvård AB.
– Vi får sälja allt vi producerar. Inför förra eldningssäsongen tillverkade vi ved av 500 fastkubikmeter björk. I år har vi fördubblat. När den nya fabriken är igång under nästa år är målet att tredubbla produktionen. Samtidigt skapas sysselsättning för fyra personer.
Och det görs i en helt ny anläggning som med byggnader, maskiner och utrustning kostar totalt sju miljoner kronor. Finansieringen sker med egna medel och med företagsstöd från EU. Just nu är processorhallen under uppförande. Den helt varmbonade byggnaden, som är imponerande 61 meter lång och 12 meter bred, bygger man av eget virke som förädlats på plats.
– Vi gör allt byggjobb själva. Då vet vi vad vi får och vi kan samtidigt hålla kostnaderna nere, förklarar Mikael Dahlberg, seniorägare av företaget, och tillägger att det just nu är brådis i bygget då maskinen som tillverkar veden, en 25 meter lång italiensk Pinosaprocessor, levereras om bara någon vecka.
– Maskinen sväljer stockar med en diameter på hela 41 cm. Och de kan vara 6,5 meter långa. Det är en fördel då vi kan ta emot virke som är längre än vad som är vanligt, framhåller Viktor Dahlberg och beskriver kort tillverkningsprocessen där timmerbilarna först lastar av stockarna till inmatningsbordet varifrån de sen automatiskt matas in i processorn.
På inmatningsbordet kapas de i längder som operatören bestämmer. Nästa steg blir klyvning. En gigantisk hydraulisk press klyver de kapade stockarna i upp till 16 ”vedklampar”. Om någon blir för stor finns en ”efterklyv” som styrs manuellt. Därpå tar ytterligare en maskin vid och packar veden i säckar.
– Om vi översätter tillverkningsvolymen i 1-kubikssäckar så blir det minst 3 000 sådana. Och hur många 40-literssäckar det blir törs jag inte ens gissa, skrattar Rasmus Dahlberg och påpekar att man planerar logistiken väldigt noga.
Försörjningen av råvara, endast björk, till den nya vedfabriken är heller inga problem.
– Det blir Mera Skog och Jämtskogsägare i samverkan som levererar. Även Norrskog visar stort intresse. Vårt marknadsläge mitt i landet är ju optimalt. Vi har hela Åredalen bakom ryggen och ett par timmar till det expansiva Tröndelagen i Norge.
Och hur är det med konkurrensen då, undrar JT?
– Det kommer inte att finnas någon. När vi drar igång kan dom andra räkna med att bli ”off” på marknaden, skämtar Victor Dahlberg.
PER ERICSSON