Intresset för reko-ringar växer i spåren av corona

ÖSTERSUND (JT) Länets Reko-ringar gör det möjligt att handla direkt från din lokala bonde. Där rapporteras om en ökad försäljning i spåren av Covid-19.
– Jag tror att folk inser att vi måste stötta våra lokala producenter. Sen handlar det för min del om att jag vill veta att jag får bra kvalité, säger Susanne Nilsson från Östersund.
Det är en mild och fin tisdagskväll i mars och Reko-ringen i Östersund har uthämtning utanför Hofvallen i Östersund. Parkeringen är proppfull med matproducenter och kunder. Här finns allt från kött till bär och grönsaker.
Möjligheten att köpa direkt från bonden är uppskattad.
– Det är tredje gången jag är här och det blir bara mer och mer folk. Jag tror helt enkelt att man vill veta vad man stoppar på bordet, och hur djuren har haft det, säger Susanne Nilsson, som precis har köpt lammkött från Nina Bixo och Vällvikens bondgård.
För Nina och hennes verksamhet betyder Reko-ringen mycket.
– Vår bas är mjölkproduktionen men där har det var stormigt under de sista åren, med dåliga skördar och priser som svänger. Då har Reko-ringen blivit allt viktigare för oss, säger Nina Bixo.
Försäljningen i pandemitider har gått upp.

Reko-ringen i Östersund har fortsatt att öka i storlek under den pågående pandemin. Vid förra veckans överlämning utanför Hofvallen var det fullsmockat med folk.

– Jag tror att folk förstår att vi i förlängningen ska leva tillsammans i det här området, och då vill man gynna de företag som är nära en själv. Sen är det ett sätt att vara konsument på ett tryggare sätt. Det här är utomhus och det är lätt att hålla avstånd, säger hon.
I en Reko-ring (Rejäl Konsumtion) möts producenten och köparen först i en grupp på Facebook, där köparen svarar på en annons och genomför köp av en vara. All byråkrati är bortkopplad. Köpet sker på nätet men överlämningen på plats. Det innebär bland annat att det inte behövs något tillstånd för att samlas som man gör vid Hofvallen i kväll. För producenten blir det inga mellanhänder.
– Det är mycket bättre att sälja direkt till kund, inte bara ekonomiskt. Du får också en annan kontakt och det blir en slags stolthet att leverera på det här viset. Vi har många återkommande köpare som du skaffar dig en relation med, säger Nina Bixo.
Reko-ringarna finns i dag i Östersund, Åre, Ragunda och Berg. En grupp i Bräcke är också under uppstart. Reko-ringen i Östersund har över 9000 medlemmar.
SIMON GUNNHOLT
[su_divider divider_color=”#ff890d” size=”10″ margin=”10″]
Denna och många fler artiklar kan du läsa i senaste e-tidningen! (Obs, kräver inlogg)