HOTING (JT) Det var många som frågade sig hur det är möjligt att avgiften för elnätet blir dyrare här än i huvudstaden när brevet som aviserar en höjning from 1 juli landade i brevlådan.
– Är det meningen att dom vill bli av med oss som bor här, kommenterar Staffan Westh som driver firman SH Servicecenter i Hoting. Hotings Byggtjänst med Morgan Bölander instämmer.
– Det är konstigt, vi bor så nära produktionen av el, säger han. Den mesta elproduktionen kommer från norr medan flest användare finns i söder. Det är billigare el i storstaden.
I utskicket från EON framgår hur stor kostnaden är i Stockholm. Jämförelsen med ”prisområde Nord” är talande.
– Jag använder 50 A och det kommer att bli 7 605 kronor mer om året, jämfört med en företagare i Stockholm, säger Morgan Bölander.
– Vi har ingen fördel i inlandet. I Sverige känns det som att landsbygden inte ska leva. Jämför med Norge, man behöver bara åka över gränsen vid Gäddede så ser man hur landsbygden lever.
För oss i byggbranschen är det en arbetsintensiv period nu, så jag har knappt hunnit sätta mig in i vad kostnadsökningen innebär. Men det verkar som en nedmontering av samhället. Det behövs styrmedel för politikerna, säger Morgan Bölander.
– Höjningen bör inte ha kommit som en överraskning, det brukar ske så här års. Det handlar om underhåll och investeringar i utbyggnad av nätet. Terrängen i norr gör att det måste vädersäkras i skogsmiljö mot t ex blötsnö och stormar, uppger EONs presschef Ivan Loftrup Ericson.
Eons kunder har lätt kunnat göra en jämförelse med nätkostnaderna för kunderna i Stockholm, som visar att med 16 A säkring och över 8 000 kvh/år så är kostnaden 3 750 kronor dyrare per år för en företagare i Hoting.
– Prisbilden är liknande för kunder i norr och syd. Det blir skillnad beroende på var man bor,
Ledningslängden per kund är den största faktorn för prisskillnaden. I Stockholm är det många kunder på en liten yta. I Nord räknar vi med en ledning med 175 meter per kund, medan det är 50 meter per kund i Stockholm, säger Loftrup Ericson.
Kunderna som bor i lägenhet i en fastighet med minst tre elnätsabonnemang och har 16 A och förbrukar upp till 8 000 kvh drabbas inte lika hårt som en företagare som är beroende av högre säkring och förbrukning. För elnätet i en villa kommer man dock att behöva betala mer. Sverige är indelat i fyra nätområden efter regeringsbeslut 2011. Strömsunds kommun ingår i nätområde 2 som sträcker sig ner mot Dalarna och en bit upp i Norrbotten.
Det gäller att läsa EON:s brev för att inte bli överraskad och att begripa elnätsområdena. Dock, den mesta elen produceras av kraftverk i norr. Debatten om elnätsavgiften från EON har börjat också i sociala medier: ”Ska vi som har högt pris för elnätsabonnemanget betala för el-laddningsstolparna i Stockholm?”
TEXT OCH FOTO: INGER KRAFT ETZLER
1045: Morgan Bölander, Hotings Byggtjänst får ökade kostnader som alla andra
inom EON kunder i länet