Hyreshjälp till företag i Ragunda – men inte till alla

HAMMARSTRAND (JT) Runt tio företag har fått hjälp med hyran av Ragunda kommun. Men omsättningskravet gör att några hamnar utanför.
– Vi har inte fått hjälp med en krona och just nu går det riktigt, riktigt tungt, säger Therese Wallin, som driver Café Kaksmulan i centrala Hammarstrand.
Det är regeringen som efter en överenskommelse med Centerpartiet och Liberalerna har beslutat om att öppna upp för en hyresrabatt inom vissa utsatta branscher. Det handlar bland annat om restauranger och caféer.
I Bräcke kommun har 15 företag fått hjälp med hälften av hyran för april, maj och juni av kommunen. Men också privata företag kan gå in med stödet och därefter återsöka pengarna i form av bidrag från staten.
I Ragunda kommun har ett tiotal företag sökt och fått hjälp med hyran av kommunen, flera stycken i centrala Hammarstrand. Där är många hårt drabbade av kundtapp, dels på grund av pandemin men också på grund av det stora vägprojekt som pågår inne i byn.
Café Kaksmulan ligger på Centralgatan och startades upp av Therese Wallin i augusti förra året. Hon har inte fått någon hjälp i samband med pandemin.
– Eftersom jag driver en nystartad verksamhet så har jag inte hunnit komma upp i det omsättningskrav som finns. Vi har inte fått hjälp med en krona och just nu går det riktigt, riktigt tungt. Vi gör allt för att överleva, säger hon.
Kundtappet har varit påtagligt.
– När de bytte vattenledningar här ute längs vägen förra året så förlorade jag väldigt mycket kunder. Därefter stabiliserades det senare under vintern. Men nu är det kravallstaket här och jag har många äldre kunder som tycker att det är krångligt att komma hit.
Smällen blev dubbel när pandemin slog till i mars.
– Det gjorde ju att jag tappade ännu fler av mina kunder, eftersom många äldre inte vill vara ute i onödan.
Therese Wallin har många års erfarenhet av caféverksamhet, och drev caféet vid Kullstabacken i tre månader innan hon bestämde sig för att starta eget.
– Jag fick mersmak och den här lokalen hade mer eller mindre stått tom i sex år, så då passade jag på, säger hon.
Från början gick det bra.
– Det är det som känns så surt. Innan vägbygget och coronakrisen så såg det väldigt bra ut. Men nu får jag kämpa för att klara det här, säger hon.
SIMON GUNNHOLT
[su_divider divider_color=”#ff890d” size=”10″ margin=”10″]
Denna och många fler artiklar kan du läsa i senaste e-tidningen! (Obs, kräver inlogg)