KLUK (JT) Lilla matbutiken i Kluk, Kluksbua, rullar på trots den låga befolkningen i byn.
Urban Lindholm och Barbro Olsson tog över Kluksbua år 2012 av anledningen ”Om vi ska bo här ska vi ha en affär” och satte genast igång med försäljningen. Kluksbua är en butik på 125 kvadratmeter plus bensinmack och lager, vilket kanske inte är så mycket att titta på, men gemenskapen och hemkänslan är desto större.

Monica Hallgren är en av kunderna som tar en fika på Klukbua.

Inne i affären finns det ett fik som alltid står tillgängligt med fika och kaffe för kunderna och personalen att nyttja. Fiket är mest populärt för de lite äldre men ägarna samt personalen önskar att fler i alla åldrar tog sig tid att slappna av från det stressiga arbetslivet. Sortimentet på Bua som affären kallas i folkmun, är väldigt passande för kluksborna samt resenärer eftersom de har ett brett utbud.
– Vi har det mesta förutom det man saknar, säger Urban Lindholm med ett leende på läpparna.
Urban nämner även detta när han tänker tillbaka på de gånger då kunder frågat om en önskad produkt och har behövt neka till kunden:
– Man vill ju ha det andra vill ha, säger han.
Urban Lindholm sitter i kassan och Leo Söderholm handlar.

Urban tycker det är viktigt att ha affären igång.
– Det dör annars, det är viktigt att hålla byn levande, säger han.
Och det är sant. Urbans och Barbros engagemang med hjälp av andra bybor har hjälpt bykänslan till sitt yttersta. Numera är Kluk känd för sin gemenskap och bykänsla, Kluksfestivalen är ett utmärkt exempel på de fantastiska mål kluksbor har nått med extraordinära känsla för gemenskap.
– Om man inte har en stor affär, så går det att ha en liten affär, avslutar Urban Lindholm.
TEXT & BILD
YLVALIE SÖDERHOLM
Våra unga reportrar fortsätter att utveckla sig och vår tidning. Prenumerera du också!
[vfb id=1]