HOVERBERG (JT) Branta backar och ishalka stoppade Räddningstjänsten. Rådig traktorförare hjälpte fram brandbilen.
På fredagskvällen började en mindre gäststuga att brinna på Backan i Hoverberg. Tack vare snabbt ingripande av Emil Falk kunde Räddningstjänstens tankbil bogseras till lämplig plats.
– Jag var på väg till jobbet och såg hur Räddningstjänstens tankbil stod och slirade på en hal sidoväg, berättar Emil Falk. Samtidigt syntes lågor blandade med blåljus högre upp från en höjd. Emil Falk förstod att en räddningsbil redan fanns på plats och att man förmodligen stod och väntade på efterföljande tankbil med mera vatten.
– Jag for då bort till gården där jag jobbar, inte långt därifrån, och hämtade en traktor. När jag kom tillbaka visade det sig att tankbilen inte hade någon bogserlina, men det fanns som tur var en i min traktor, fortsätter Emil Falk, som drog loss tankbilen. Emil Falk åkte därefter direkt till den gård som han visste har ett sandningsaggregat och lånade den traktorn.
– När jag kom tillbaka hade tankbilen fått stopp lite längre fram i en ännu brantare backe. I den lutningen var det omöjligt för mig att kunna dra loss det hela, fortsätter Emil Falk. En tankbil med 11000 liter vatten blir för tung för en vanlig traktor.
Tack vare att Emil Falk fått loss tankbilen från det första stället kunde räddningspersonalen nu med slangar tömma tankbilen från stället där den nu stod. Men då uppstod ett nytt problem. Trycket på vattnet var lågt och inte som det skulle vara. Motorsprutan tycktes inte fungera riktigt. Samtidigt stod tankbilen i en stark lutning vilket förmodligen ledde till att koppling mellan vattentank och aggregat inte fick full kontakt. Emil Falk, som till vardags kör en hel del lastbil såg att tankbilen var som den lastväxlarbil han brukar köra, hoppade då in i tankbilens styrhytt och fick igång hydrauliken mellan aggregatet och tanken.
Av den brinnande mindre gäststugan blev det inte mycket kvar, men med tanke på att det närliggande bostadshuset klarade sig helt beror nog mycket på Emil Falks rådiga ingripande den här kvällen. Vilket samtidigt väcker frågor – hur står det till med Räddningstjänstens styrka?
– Vi har en mycket slagkraftig räddningsstyrka, säger Lars Nyman, räddningschef vid Jämtlands Räddningstjänstförbund. Av de 2400 larm vi fått in under 2016 var detta tillbud det enda larm där vi blivit försinkade. Lägg därtill den extrema halka som rådde vid tillfället.
– Varje bil är utrustad med dubbel styrning och sajpade däck, precis som näringslivets tyngre fordon har idag. Plus att det finns snökedjor i varje bil. På frågan varför inte snökedjorna lades på vid detta tillfälle har inte Lars Nyman något svar.
– Under 2017 kommer Bergs kommun att få en ny tankbil, även om den som nu används fortfarande skulle kunna användas vidare, säger Lars Nyman avslutningsvis.
Jämtlands tidning – Bara lokala nyheter
Vi bevakar din kommun och vår gemensamma region.
För oss ligger inte din by/kommun för långt på sidan för att bevakas, hos oss är ingen nyhet för liten så länge den berör dig och dina grannar.   Vi har en otypisk ledarskribent som ger sin personliga syn på livet. Ett lokalt tillverkat korsord och hela veckans TV. Allt för endast 650 kr. Vi behöver fler prenumeranter och ni fler lokala nyheter!
Välkommen som prenumerant!