Populär bokmässa har utökat till två dagar på två orter

KROKOM (JT) Den regionala bokmässan Bodil invigdes i fredags via en inspelad hälsning av landshövding Jöran Hägglund. Platsen var Magneten i Krokom, där ett 20-tal författare fanns på plats, redo att möta sin läsekrets och att berätta om sina författarliv.
För fjärde året i rad arrangerades i helgen bokmässan Bodil. Tidigare har den varit på Östersunds bibliotek men nytt för i år är att man utökat med en dag och ytterligare en ort, i fredags var det invigning i Krokoms bibliotek.
– Det känns väldigt inspirerande. När vi fick förfrågan att arrangera bokmässan i Krokom så sa vi naturligtvis ja, säger Tommy Larsson, bibliotekschef i Krokom.
I biblioteket och Magneten finns denna kväll ett 20-tal författare representerade. Tommy påpekar att det är bra att kommuninnevånarna får tillfälle att möta jämtländska författare och att det är en bra möjlighet att för dem visa upp sina alster. Tommy Larsson är relativt ny på sin post som bibliotekschef i Krokom. Han är uppvuxen i de norra delarna av Sverige och kommer närmast från en liknande chefstjänst i Hedemora. Han har märkt att kulturen har en framträdande roll i länet
– Det verkar som kulturverksamheten är väl utbyggd i Jämtland och bara här i Krokom har vi i stort sett varje vecka evenemang på Magneten. Vi har ett nytt bibliotek och en ny bokbuss. Krokom verkar ha bra förutsättningar för att erbjuda ett rikt kulturliv, säger Tommy.

Bibliotekschefen Tommy Larsson är glad att bokmässan Bodil kom till Krokom. Foto: Kjell-Erik Jonasson

På scenen denna kväll kan vi lyssna på författare som berättar om sig själva och hur skrivarlivet kan vara. Bibliotekarien Helena Broms inleder ett författarsamtal med Karin Wallén som berättar om sina många resor. Det är inte bara att möta sin läsekrets som är viktigt med en bokmässa.
– Författarlivet kan ibland vara ensamt och då är det bra att komma ut och då är det kul att träffa kollegor och utbyta erfarenheter, säger Torbjörn Olsson och bordsgrannen, författarinnan Solveig Vidarsdotter håller med.
Vid ett bord står Åsa Häggström och Ingrid Marie Thorslund. De är medlemmar i nätverket Åreförfattarna.
– Vi hjälps åt med bland annat försäljning och marknadsföring, plus att det är kul att göra sådana här bokmässor tillsammans säger Åsa.
KJELL-ERIK JONASSON