Brist på mat för bina ställer till med problem

HAMMARSTRAND (JT) Många biodlare i länet kommer att få svårt med lönsamheten. Bristen på mat är fortsatt påtaglig.
– Det blir ingen förtjänst av det här, konstaterar Stefan Sandberg, biodlare i Hammarstrand.
Jämtlands Tidning skrev i början av maj om Ragunda biodlarförening, som då varnade för ett katastrofår – beroende på en kall vår.
Först i slutet av maj kom värmen.
– Men det inte hunnits skapas en tillräckligt bra grund. Av 50 samhällen så är det bara 8 stycken som ser ganska bra ut, säger Stefan Sandberg, som är uppenbart frustrerad.

Stefan Sandberg har en stor biodling i Hammarstrand. Han har investerat över en halv miljon kronor på sina bisamhällen. Om sommaren fortsätter som den har börjat blir det en tuff ekonomisk smäll. “Vinsten räcker inte till att betala lånen”, säger han. FOTO: Maria Karlsson.

Han har investerat lite drygt 600 000 kronor på sin verksamhet och har som mål att kunna leva på odlingen.
– Tyvärr har det gått ont i tre år i rad. Något år kom jag bara upp i en tredjedel av den mängd honung jag hade räknat med att få fram. Och vinsten räcker inte till att betala lånen, säger han.
Det finns fortfarande chans till en vändning i år, men det beror helt på hur vädret ser ut.
– Det ser ganska gynnsamt ut nu. Det ska fortsätta vara varmt som det ser ut. Kommer det också lite regn så ska det kunna bli bra. Men risken nu när det exploderar så tvärt är att det blir som 2018.  Då var det över två veckor efter midsommar, på grund av torkan. Mängden honung är ju också kopplat till hur lång säsongen blir.
Om det blir bättre förutsättningar kan det snabbt komma nya bin.
–  Det kan ta runt 20 dagar så kommer det nya arbetsbin.
Men om situationen inte förbättras för Stefan Sandberg, blir det inte många kilo honung i år.
– Åtta samhällen, då landar jag kanske på 240 kilo. Det blir 24 000 kronor. Det är inget att skriva hem om direkt, säger han.
Fotnot: Nordiska bin är anpassade till svenska förhållanden, men är idag en starkt hotad ras. Den ras som främst syns i luftrummet är importerade, gula honungsbin. Sedan 40-talet har räddningsaktionerna avlöst varandra i Skandinavien, i syfte att återetablera det nordiska biet.
SIMON GUNNHOLT
[su_divider divider_color=”#ff890d” size=”10″ margin=”10″]
Denna och många fler artiklar kan du läsa i senaste e-tidningen! (Obs, kräver inlogg)