RÖDÖN (JT). Det är vårkänslor i luften hos Pedro Blom på Rödön. Hans biodling går nu in på sin sjätte säsong, och unikt är att man kan adoptera bin om man vill.
Pedro Blom slår sig ned på trappen med en kopp kaffe. På gården samsas Pedro, hans fru, två barn och hund, katter, höns, en foderhäst och bina. Han berättar att bina brukar våga sig ut när det blir lite vårvärme, och i mitten av mars-april har de den så kallade rensningsflygningen, som är vad det låter som, de rensar helt enkelt tarmen efter att inte kunnat ha gjort det när de övervintrar.
20 procent av bina är drönare, och alla drönare är hanbin. Arbetarbina är honor.
–Jag sa på internationella kvinnodagen att jag har 400 000 kvinnliga medarbetare, det är inte dåligt, säger Pedro. När drottningen är ung parar hon sig med 20-30 drönare och lägger sedan ägg hela livet. Spermierna är sparade i en blåsa, så hon väljer själv vilka ägg som ska bli befruktade (som blir arbetarbin) och vilka som ska bli obefruktade (drönare).
–Man kan adoptera bin om man vill, företag kan adoptera hela bikupor, det är bra för deras miljötänk, säger Pedro.
På våren rensar man kuporna och väger dem och kollar fodertillgången. Man kollar även efter bakterier. Under vintern lever Pedros bin på honung, vanligare är att leva på sockervatten. Bina lever i så kallade samhällen, Pedro har åtta samhällen på Rödön, och fyra inne i stan. Varje samhälle innehåller 20 000 till 60 000 bin. Varje samhälle brukar producera ca 20-40 kg honung.
Pedro blev biodlare mycket för att han läste om hur viktigt det är med pollinerande. 80 procent av alla växter behöver hjälp med pollineringen. I Kina till exempel får man befrukta för hand, det finns för få insekter. Pedro såg också en devis, tänk globalt – agera lokalt, och insåg att han faktiskt kan göra skillnad som enskild person.
Intresset för just bin har blivit stort. Pedro vet inte exakt hur många som är verksamma i länet, men på nybörjarkursen i fjol var det 40 deltagare, vilket kan anses som väldigt många.
Pedro visar biodlingen, och det är redan nu aktivitet utanför kuporna.
–Men vänta bara till sommaren, då är det full fart här ute, säger Pedro och blickar ner på sina kära bin.