STRÖMSUND/SIKÅS(JT). Prick klockan elva kom första besökaren på söndagen till Leo Brusewitz utställning om bilar och konst, ingående i KulTurdagarna. Berit Holter från Strand var imponerad av kompositionerna. Att illustrera en rockstjärna med en specifik bilmodell är något nytt.
–Det här är inte riktigt vad du brukar göra, tyckte hon och känner försiktigt på den knottriga strukturen på målningarna. Leo Brusewitz, som är fascinerad av bilar gjorda på femtiotalet och tidigare, vill kombinera kulturhistorien om bilarnas utveckling med traditionell konst. Det har han lyckats med. En gammal Ford från tjugotalet av racermodell är blickfånget med dukar hängda på kala garageväggarna där rockstjärnor avbildas med passande bil.
Utställningen ingick i ett kulturevenemang under lördagen och söndagen. Det var utställningar och work-shops på ett flertal orter i Strömsunds kommun.
–Det har varit mycket folk. Gubbarna kröp runt bilen, så jag var tvungen att påminna dem om att det handlade om konst också, säger Leo Utställningen är ett beställningsjobb och ska vidare på turné i Sverige.
I Sikås ställer Anna-Sofia Persdotter ut tillsammans med Margareta Stjerna. Bilderna harmonierar med omgivningen. Anna-Sofia är född i gården och hon har satt sin personliga prägel på barndomshemmet. Det är sexton år sedan hon återvände till Sikås för renodla sitt konstnärskap. Hon arbetade fram till pensionen som lärare. Det är kraftfulla färger och penseldrag som utmärker hennes målningar, men här finns också skira akvareller.
Margareta Stjerna arbetar som företagssköterska jämsides med konsten. Hon är framförallt inspirerad av expressionisterna.
–Jag fastnade för expressionismen redan som ung, säger hon, Claude Monet och Marc Chagall till exempel.
Andra konstnärer från Strömsund som också deltog i KulTurdagarna i helgen är; Kaj på Höjda, designern Leif Jonsson och keramikern Åsa Maria Hedberg.