HALLEN (JT) Det finns fortfarande inget nytt avtal för underhållet på idrottsplatsen Hallgärdet i Hallen. Åre kommun och Åre Hus sade upp det gällande avtalet i april förra året men nu har det gått över ett år och fortfarande finns inte ett nytt avtal på plats för anläggningen.
JT rapporterade i vintras om hur Hallens sportklubb hade fått sitt dåvarande avtal för fastighetsskötsel och verksamhetsservice på Hallgärdets idrottsanläggningar uppsagt. Anledningen var att Åre kommun och Åre hus ville förhandla fram ett nytt avtal.
Nu har det gått 14 månader sedan uppsägningen och fortfarande har man från kommunens sida alltså inte förhandlat fram ett nytt avtal.
– Det är inte helt klart ännu. Vi hade en bra träff förra måndagen och nu ska vi försöka komma fram till ett nytt avtal så fort som möjligt, säger Anette Lundin Grip, fritidschef på Åre kommun.
Något skäl till varför det har dragit ut så mycket på tiden har man inte men förhoppningen är att ett nytt avtal ska finnas på plats innan sommaren är slut. Leif Svedin, kassör i Hallens sportklubb känner sig dock mer pessimistisk.
– Vi lämnade en offert till dem den femte juni men när de kom hit fick man uppfattningen att de inte ens hade läst pappret. Så vi gick igenom det och sedan åkte vi och tittade på anläggningen, men de kunde ha varit mer ointresserade. De klev inte ens ur bilen, säger han.
Leif Svedin säger att han inte förstår varför man från kommunens och Åre hus sida behövde säga upp kontraktet inför en omförhandling. Speciellt som att ingen förhandling skedde innan det avslutades.
Det avtal som sportklubben har haft för att sköta fastighet och verksamheten har legat på 240 000 kronor om året och gäller för att de på kommunens uppdrag sköter och håller anläggningarna tillgängliga för allmänhet, skola och samtliga föreningar i bygden. Men också för andra föreningar i kommunen vid behov.
– Än så länge får vi betalt för det men spontant känns det som att vi kommer få vänta på ett nytt avtal. Jag är besviken på att man smyger med det här istället för att gå ut till folket med hur det ser ut, säger Leif Svedin.
Det är inte första gången som kommunens tjänstemän ger sken av att ett nytt kontrakt är på gång. Både i november och januari har man antytt att ett nytt kontrakt är på gång men ingen av de gångerna har man förhandlat med sportklubben utan kommit med bud som skulle göra det omöjligt för klubben att fortsätta bedriva sin verksamhet.
– Det värsta är att kommunchefen och Åre hus vd inte säger flaska utan bara skickar ett brev där man säger upp avtalet och sedan inget mer. Det känns inte bra, säger Leif Svedin.
Kommunalrådet Daniel Danielsson (C) säger att han känner till den pågående förhandlingen i Hallen men att han inte vet hur ärendet ser ut eftersom det inte har kommit upp politiskt.
– Om det kommer upp får vi ta ställning då men eftersom det inte har varit uppe för presentation än så kan jag inte säga så mycket.
Hur viktig tycker du att en idrottsplats i Hallen är? Jag tänker ifall det här nya kontraktet gör att man inte kan fortsätta bedriva verksamheten där?
– Jag tycker att det är bra med samarbeten mellan kommunen och föreningslivet eller näringsliv. Vi måste sköta våra anläggningar och kan vi göra det genom föreningslivet så är det bra men vilken nivå kan jag inte gå in på, säger Daniel Danielsson.
Leif Svedin upplever att Åre kommun just nu är allt för upptagna med att tänka på OS för att engagera sig i kransorternas problem.
– Jag börjar känna mig rätt less på Åre kommun nu. Jag är inte ute efter bråk men kan man inte se hur viktigt det är för barnen i Hallen att anläggningen fungerar så är det illa. Man tappar intresset när de beter sig så här! Vi behöver ett säkert avtal som inte ändras från år till år, säger han.
CAJ KÄLLMALM
Bildtext
Leif Svedin, kassör i Hallens Sportklubb är besviken över kommunens agerande