Storaffär när Trønderbilene köpte 76 nya bussar

ÖSTERSUND(JT) Det norska bolaget Trønderbilene som sköter busstrafiken i sex av länets kommuner har investerat i 76 nya bussar. För Berners, som kommer att sköta servicen de närmsta tio åren, är det en jätteaffär. 
– Jag har sålt bussar i över 30 år och har aldrig varit med om en större affär, säger Jan-Eric Rasteby, ägare. 
En beräkning ger vid handen att affären hamnar på nånstans kring 250 miljoner kronor.
I augusti förra året stod det klart att det norska bolaget Trønderbilene AS hade vunnit upphandlingen av regionbusstrafiken i sex av länets åtta kommuner. Avtalet gäller i tio år fram över. Sedan dess har företaget investerat i 76 nya bussar från Scania, som ska rulla i regiontrafiken. Bussarna kommer att levereras från Berners busscenter. Östersundsföretaget har tecknat ett tioårigt serviceavtal med Trønderbilene.
– Vi började leverera nu i december. Det var trafikstart den 15 december men alla bussar är inte ute, utan vi kommer att leverera allt eftersom, berättar Jan-Eric Rasteby, ägare och försäljare av bussar.
Bussarna kommer att gå i Berg, Bräcke, Härjedalen, Krokom, Strömsund och Östersund.
– Det känns jätteroligt. Det här är en stor affär för oss och jag vill framhålla personalen, det är deras jobb som ligger bakom det här.
Hur stor affär är det för er?
– Jag har sålt bussar i över 30 år och har aldrig varit med om en större affär.

I affären med Trønderbilene AS så ingår också 21 småbussar som Berners på egen hand har levererat och kommer sköta servicen av. ”Det här är ett genombrott för den lätta sidan av Berners (Berners person- och transportbilar). Det är absolut den största affären vi har gjort”, säger Ingemar Persson, märkeschef.

Men exakt vad avtalet är värt vill inte Jan-Eric Rasteby gå in på.
– Nej, det vill jag inte säga. Men det är ett långsiktigt avtal som vi är jättestolta över.
Berners är uppdelat på två bolag och det är Berners tunga fordon som levererar och sköter servicen av Scania-bussarna. Men i affären ingår också 21 mindre passagerarbussar av märket Volkswagen, som har skötts av Berners Person- och transportbilar AB.
– Det här är ett genombrott för den lätta sidan av Berners (Berners person- och transportbilar). Det är absolut den största affären vi har gjort, säger Ingemar Persson, märkeschef.
– Det är en totalaffär där vi har sålt fordonen och också kommer att sköta servicen.
En snabb beräkning på totala antalet fordon ger en inköpssumma på omkring 250 miljoner kronor.
Samtidigt har också Berners tecknat ett avtal med Scania som gör att man nu expanderar sin verksamhet norrut. Det handlar både om mindre och större bussar.
– Det är ett upplägg som utgår från Berners busscenter och vi kommer att finnas från Hälsingland och hela vägen upp i Norra Norrland, säger Ingemar Persson.
SIMON GUNNHOLT
[su_divider text=”Tillbaka till sidans topp” divider_color=”#ff890d” size=”10″ margin=”10″]
Läs denna och många fler artiklar i senaste numret av e-tidningen! (Obs! Kräver inlogg)