Lyckades handla mat och energidryck genom Klarna-bugg
FUNÄSDALEN(JT) Karin Ås i Funäsdalen hade enligt Klarna åkt till södra delarna av landet och bland annat köpt Big Mix Meal, Zinger Meal, Sura godismixen och som grädde på moset energidrycken Powerking. Det gjorde att inkassobolaget skickade henne ett krav på nära 1 700 kronor.
– Svagt att det finns sådana här buggar i betalsystemen.
– Man blir mörkrädd. Hur i hela världen kan morsan bli inblandad i något dyligt. Allt verkar vara en bluff men det är ju omöjligt att kunna rätta till, säger sonen Olle.
Det var för en vecka sedan ett brev från inkassoföretaget Segoria damp ner i Karins brevlåda på äldreboendet Fjällsol i Funäsdalen. Själv brydde hon sig inte så mycket utan det här med post får sonen ta hand om. Det visade sig vara ett inkassokrav. Dagen efter kom det ett till.
Enligt inkassobrevet handlade det om köp via Delevery Hero Sweden AB, ett bolag som bland annat servar pizzaonline och andra matställen där man med några klick beställer käket med hemkörning.
Betalning sker oftast via Klarna, vilket också fixas via några klick från mobilen eller datorn.
Men systemet var långt ifrån säkert. I just det här fallet hade någon mindre nogräknad person kapat Karins personnummer, loggat in och registrerat ett konto på Klarna. Med falskt namn och oriktiga kontaktuppgifter. Det enda som stämde var 103-åriga Karins personummer. På så sätt kunde bedragarna lugnt mumsa i sig godis och käk och låta Karin ta notan. En nota hon inte hade nån aning om.
– Märkligt, vi fick aldrig någon faktura eller påminnelse. Bara inkassokravet, säger Olle.
Klarna skickade ut faktura samt påminnelse till en adress som inte fanns. Efter det blev det Inkasso föreretaget Segoria som tog över. De hittade Karins adress via hennes personnummer och skickade krav via post.
Tillsammans med Gunilla Busk, undersköterska på Fjällsol, började Olle försöka reda ut eländet. Kontakt togs med inkassobolaget Segoria och Klarna Bank.
– Ingen ville hjälpa oss, de trodde inte att vi talade sanning, säger Gunilla.
– ”Det är inget ovanligt att de över 100 år betalar via Klarna och köper energidryck”, sa en tjej på kundtjänst berättar Olle.
De har gjort polisanmälan, kontaktat konsumentombudsmannen.
Det är bara att avvakta och låta det gå till tingsrätten var kronofogdemyndighetens svar.
– Hur i helsicke ska man bära sig åt, undrar Gunilla.
Att det inte var lätt att nå fram till ansvariga på Klarna Bank fick Jämtlands tidning bekräftat
Efter otaliga kopplingar och enorma väntetider blev det plötsligt napp efter fem timmar i telefon. De lovade att deras presstjänst skulle höra av sig, vilket de även gjorde sent fredagseftermiddagen.
Svaret var solklart. Klarnas system var inte säkert. Något som drabbade alla 100-plussare. Vips var det möjligt att skumma filurer att handla.
– Vi upptäckte nyligen en bugg i vårt system som gjort att kunder som var över 100 år gamla – och vars personnummer därmed förändras när de passerar 100 – inte har kunnat få bank-ID triggat i kassan vid köp, vilket i normala fall skulle skett här, säger Klarnas presschef Magnus Törnblom.
Enligt honom har det under en kort tid och i ett mindre antal fall möjliggjort för bedragare att utnyttja, innan Klarna upptäckte buggen.
Hur många som drabbats vill inte Magnus Törnblom uttala sig om.
– Problemet är nu löst, och de fakturor som ställts ut kommer så klart att makuleras. Klarnas köparskydd innebär ju att ingen behöver betala för köp man inte gjort, men vi beklagar så klart den olägenhet drabbat vissa.
Borde inte er kundtjänst meddelat detta när oroliga började ringa?
– Absolut, vi borde hanterat det på ett bättre sätt.
HÅKAN PERSSON