Vapenattrapper hittades av barn nära förskola

ÖSTERSUND (JT) En låda med vapen har hittats under en förrådsbyggnad i anslutning till Kids förskola i Östersund. Fyndet gjordes av ett barn på förskolan, som var på väg hem.
– Som tur var så visade det sig vara vapenattrapper. Det är stöldgods, säger Mikael Lundberg, förundersökningsledare på Jämtlandspolisen.
Det var sent en eftermiddag förra veckan som fyndet gjordes. En liten kille och hans pappa var på väg hem när pojken såg någonting som stack ut under ett förråd som fångade hans uppmärksamhet.
Det skulle visa sig vara en trälåda med två vapen i. Pappan och pojken tog sig snabbt tillbaka in till förskolan och där ringde personalen polisen.
Skjutvapnen togs om hand och har därefter undersökts. Det handlar om stulna vapenattrapper.
– Vuxenskolan hade inbrott i slutet av mars. De utbildar bland annat personer som ska ta jägarlicens. Det var deras vapenattrapper som hittades nu. Det var ett ett kulgevär och ett hagelgevär. Lyckligtvis helt ofarliga, säger Mikael Lundberg.
Innebär fyndet att ni kan gripa tjuvarna?
– Ja, vi har en ganska klar bild av vilka personerna är. Det var mer stöldgods än bara vapnen som hittades.
För förskolan var händelsen förstås olustig.
– Även om det inte är inne på vårt område så blir det ju en oro både bland barn och familjer. Det är en tankeställare helt klart, säger Marie Lindh, som äger fastigheten och är rektor på förskolan.
– Vapenattrapperna hittades bakom staketet vid förrådsbyggnaden. Det känns skönt att det inte var riktiga vapen, men det ser ju ut som riktiga vapen. Det är inte så kul att ett litet barn gör det fyndet.
Hur har ni hanterat händelsen på förskolan?
– Vi har pratat om det med barnen, och jag vet att det även har pratats om det hemma i familjerna. Det blir en oro vilket känns tråkigt, säger hon.
SIMON GUNNHOLT
[su_divider divider_color=”#ff890d” size=”10″ margin=”10″]
Läs mer i kommande nummer av e-tidningen!