Satsar på lager i Stockholm och tårttillverkning i Östersund

ÅSARNA (JT) – Vi satsar på ett lager i Stockholm och på att flytta tårttillverkningen till Östersund, berättar Waseem Khamu som äger och driver Nisses hembageri i Åsarna.
Sedan fyra år är det andra bullar hos nisses i Åsarna. Det anrika bageriet hade varit till salu ett tag när Waseem Khamu tog över rörelsen sista augusti 2016.
– Jag hade jobbat som tolk och hotellchef sedan jag kom till Sverige 2014 och tänkte plugga eller starta något eget. Jag provade att praktisera här under två veckor när jag fick höra att bageriet var till salu och då bestämde jag mig, berättar Waseem.
En vecka senare var han bageriägare och ett tag senare köpte familjen ett hus i Svenstavik. Familjen består av fru och två barn, en son på 14 år och en dotter som är 8 år.
– Kurt Jönsson, den tidigare ägaren, jobbade kvar under ett år. Han lärde mig allt och utan honom hade det inte gått, konstaterar han.
Waseem expanderade verksamheten med detsamma.

– Jag letar efter en lagerlokal i närheten av Stockholm. Dit skulle vi kunna skicka en stor sändning med kakor en gång per månad, som sedan körs ut lokalt i huvudstaden, visionerar Waseem.

– Vi gick från tre anställda till drygt tio personer ganska snabbt, berättar han.
Det första året var väldigt tufft.
– Jag jobbade ungefär 20 timmar per dag, jag fick ont i knäna och hjärtat, minns han.
Waseem drömmer om att bygga ett automatiserat bageri men än så länge stannar det i drömstadiet, mest för att det är otroligt dyrt. Men för ett år sedan fick han en annan idé.
– Jag tänkte att vi skulle baka småkakor och leverera till Stockholm. Jag anlitade en säljare där och innan Coronan hade vi 71 kunder där, just nu har det halverats men det blir bättre, Waseem är positiv och har ett starkt driv framåt.
– Jag letar efter en lagerlokal i närheten av Stockholm. Dit skulle vi kunna skicka en stor sändning med kakor en gång per månad, som sedan körs ut lokalt i huvudstaden, visionerar han.
Han är fast besluten om att ta tillbaka de kunder som förlorats under våren.
– Man måste prova satsa, är något av Waseems motto.
När han kom till Sverige 2014 lämnade han ett brinnande Syrien, han jobbade som tolk under en tid.
– Om det funkar så kör jag annars gör jag något annat, säger entreprenören.

– Jag kan fem språk, arabiska, ryska, svenska, engelska och tyska. Jag klarade SFI på 25 dagar och fick ett stipendium, nämner han i förbifarten.
Han vill alltid testa nya vägar och gå framåt.
– Om det funkar så kör jag annars gör jag något annat, säger entreprenören.
Han är dessutom vetgirig och pluggar gärna.
– Just nu funderar jag på att gå en kurs i administration, har jag tid vore det bra med den kursen, konstaterar han.
Vis av den första tiden på bageriet funderar Waseem på att minska på antalet bröd i sortimentet.
– Jag tror att vi borde öka kaktillverkningen och så planerar jag att flytta tårttillverkningen till Östersund, nämner han.
Under Coronan har efterfrågan minskat något, en anställd varslades om uppsägning och fem är deltidspermitterade.
Men det går ändå och veckan före morsdag var det full rulle, vi tillverkade 750 tårtor, det rör på sig, säger Waseem Khamu, ägare av Nisses hembageri i Åsarna.
Johannes Adolfsson
[su_divider divider_color=”#ff890d” size=”10″ margin=”10″]
Denna och många fler artiklar kan du läsa i senaste e-tidningen! (Obs, kräver inlogg)