BRÄCKE (JT) Nu råder bråda dagar på länets handelsträdgårdar och i Bräcke kan man även få hjälp med trädgårdsarbetet på sin egen villatomt. Handelsträdgårdarna har en av årets säljtoppar inför vårbruket i trädgården.
Bräcke Handelsträdgård grundades redan 1905 av Oskar Persson och togs sedan över av adoptivsonen Gösta Lindström. Efter honom tog Bengt Lindström över 1980 och sedan 2007 driver Lena Boije numera trädgården ihop med sambon, Roger Sahlin, och dottern Karin.
År 2015 blev Lena Boije och Handelsträdgården årets företag i Bräcke kommun.
Numera har man slutat med snittblommor och i stället riktar man sig på omfattande egenodlingar av växter samt försäljning av trädgårdsprodukter. Handeln med snittblommor har Kirsten Lüdicke tagit hand om och öppnat en ren blomsterhandel i Bräcke.
Att driva en handelsträdgård är inget sju till fyra-jobb utan här är det, som hos bönder, ett sätt att leva. Lena jobbar nästan jämt men trivs med detta och ser fram emot att ytterligare utveckla företaget de närmaste åren.
Kunderna runtomkring Bräcke samhälle är många och man får fina recensioner för kvaliteten på de egenodlade växterna och för sin kunskap om alla möjliga trädgårdsprodukter.
Man säljer inte bara växter och andra trädgårdsprodukter, utan erbjuder också servicetjänster med att sköta om begravningsplatser, vilket man för tillfället gör på fem kyrkogårdar i kommunen.
Vidare har man en del villatomter att ta hand om trädgårdsarbetet på. Här ingår allt från gräsklippning till samtliga trädgårdssysslor. En bra tjänst för de som inte hinner med eller är roade av trädgårdsskötsel men ändå vill ha en fin trädgård.
De närmaste planerna är många men det gäller att få tiden att räcka till för allt också.
– En plan vi vill genomföra är att anlägga en visningsträdgård på baksidan av våra lokaler. Här ska kunderna kunna gå omkring och få se hur man kan anlägga en fin trädgård även på våra breddgrader, med mycket snö och långa vintrar, säger Lena Boije.
TEXT & BILD
N’ RÄVPER
 


 
0185: Janne och Kerstin Kastås, Sundsjö, brukar handla hos Lena på Bräcke Handelsträdgård.
 
0198(2) Peter Lindqvist och dottern Wilma letar efter en fin Mors dags-blomma på handelsträdgården.
 
0208: Susanne Morin och Mats Bergman handlar tomatplantor och blommor till sin trädgård. Karin Sahlin räknar vad som köps. Kerstin Kastås i bakgrunden har hittat en bekant att prata med.