HACKÅS (JT) Den anrika tävlingen Årets Näck i Hackås, ägde rum på torsdagskvällen förra veckan. Vädret var i det kyligaste laget, men det hindrade inte de modiga deltagarna att hoppa halvklädda, eller inte klädda alls, i bäcken och bjuda på förstklassig underhållning.
Numera behöver man inte gestalta Näcken för att få delta. Det ger en bredd på tävlingen. Ändringen infördes för fem år sedan när Kent Karlsson och ArrEvent tog över tävlingsförberedelserna efter Hackåsbygdens stiftelse som drev tävlingen tidigare.
– Nu börjar tävlingen ta form, vi är glada att alla sorters väsen får deltaga nu. Från de nakna killarna som spelade fiol till att huldror, skogsrår, och andra väsen får delta, sade Kent Karlsson. Tidigare år (de firade 22-årsjubileum i år) har det kommit uppemot 600 personer som har velat se Näcken, men i år krockade det med fotbollen, och därför dök det bara upp drygt 200 personer.
Inledde gjorde kören Oviksfjellorna tillsammans med Ovikens manskör med stämningsfull sång. Sedan presenterades det första numret, det var Maria och Jon som körde en duett som de hade namngett ”Ditt fula kök är inte ett livshotande tillstånd”. Efter det var det dansgruppen Spektra som till musiken från Avatar bjöd på ett skådespel om gott och ont.
Ny jurymedlem i år var Reneé Persson-Livh, och hon tyckte om tävlingen.
– Det är väldigt spännande och annorlunda, får man säga, sade hon.
Den häftiga platsen för tävlingen, vid Billstaån strax utanför Hackås, gör att tävlingen kändes lite ny och gammaldags på en och samma gång. Ett nummer som var lite extra dramaturgiskt och nyskapande var Mattias Risberg med vänner, de har gjort en koreografi och det blev dramatiskt och vackert när sångerskorna Luna och Heidi sjöng till numret.
Vann i årets tävling gjorde dansgruppen Spektra, och de vann både publikens pris och juryns pris, vilket tillkännagavs under stort jubel på Strömbacka kvarn.
TEXT & BILD
JENNY ISAKSSON