Årets jordgubbar mogna – hyfsad skörd trots allt

: De första jämtländska jordgubbarna ser dagens ljus. Här är det Claes Moberg som visar upp några av årets “gubbar” från sitt jordgubbsland på Rödön. “I maj såg det inte alls bra ut. Men nu blir det nog en hyfsad skörd ändå”, säger han.

Vände efter kall vår

RÖDÖN (JT) Claes Moberg från Rödön blickar ut över sina 10 hektar på Rödön. Jordgubbarna har börjat mogna.
– I maj såg det inte alls bra ut. Men nu blir det nog en hyfsad skörd ändå, säger han.
För Claes Moberg, som lever på sina jordgubbar, har nu årets mest intensiva period inletts. Eller åtminstone står den alldeles för dörren.
– Målsättningen brukar vara 200 000 liter jordgubbar. Men det tror jag inte vi når riktigt i år som det ser ut. Men det ser klart bättre ut än tidigare i vår.
Att det blir lite mindre jordgubbar i år beror dels på en kall maj, men det är inte hela sanningen.
– Det börjar på hösten, då görs blomanlagen till nästa år. Sen handlar det om att inte det ska sabbas fram till skörden. Men man skulle haft många sensorer överallt för att kunna analysera vad som ger ett bra år.
Hur viktigt var det med regnet som kom nu i dagarna?
– Det var fruktansvärt välbehövligt. Jag kände ren harmoni när det började regna.

Claes Moberg är beroende av utländska arbetskraft för att få upp jordgubbarna ur landet. Men nu är frågan hur många utländska plockare som kommer. “Sverige är utmålat som ett skräckexempel när det gäller covid-19, så man vet ju inte hur många som vågar sig hit”, säger han.

För att få upp jordgubbarna ur landet är Claes Moberg beroende av utländsk arbetskraft. Men frågan är nu hur många som kommer.
– Sverige är utmålat som ett skräckexempel när det gäller covid-19, så man vet ju inte hur många som vågar sig hit. Men nu får de i alla fall komma hit så det känns skönt.
Bärplockarna kommer till största delen från Ukraina och Litauen.
– De brukar komma mellan den 10 och 15 juli. Ett gäng från Ukraina har redan bokat och kommer att åka den 10 juli.
Vid den tiden kommer också vägförsäljningen att komma igång.
– Däremot blir det inget café i år på grund av corona, säger Claes Moberg.
Självplocken räknar han med ska kunna komma igång runt den 20 juli.
– Det kommer att finnas så det räcker till jämtarna i alla fall. Det känns bra.
SIMON GUNNHOLT
[su_divider divider_color=”#ff890d” size=”10″ margin=”10″]
Denna och många fler artiklar kan du läsa i senaste e-tidningen! (Obs, kräver inlogg)

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på email
Dela på print