Läser Bygg- och anläggningsprogrammet på gymnasiet

ÖSTERSUND (JT) Anna Norrman som går i årskurs två på programmet Bygg och Anläggning på Fyrvalla gymnasium. Hon är en av få ungdomar från Sverige som lyckats kvalificera sig till Sveriges tävling för yrken, Yrkes SM.
Anna Norrman är från Offerdal och 17 år gammal. Hon började studera Bygg och Anläggning på yrkesgymnasiet JGY Fyrvalla hösten 2018. Nu går hon i årskurs två och har valt måleri som sin inriktning i programmet, Hon läser även tilläggskurserna plattsättning och dekorationsmålning. På fritiden dansar hon och under skolveckorna bor hon i sin egen lägenhet i Östersund med sina två katter.
– När jag skulle välja gymnasium var jag mest inställd på att gå VVS och fastighetsprogrammet, men på programdagarna kollade på olika program. Då fastnade jag istället för måleri när skolan berättade om att arbetsmöjligheterna och lönerna förväntades vara stora vid min examen.
– Ett hus ska exempelvis målas var tionde år för att kvaliteten på huset ska vara densamma. Dessutom har jag alltid tyckt om att måla och göra fint runt om mig, berättar Anna.
För några veckor sedan fick Annas klass information från sin skola om att tävlingen Yrkes-SM som ska avgöras i april.
– Jag funderade på att söka en plats till uttagningen och tänkte att det kunde vara en kul och bra grej att ha på CV;t också. Så jag sökte och åkte sedan ned till Kista där jag och en klasskompis var med i uttagningen. Väl på plats fick jag och alla de andra tävlande inom måleri varsitt bås med olika moment som bland annat, tapetsering och bildöverföring, säger Anna.
Vid uttagningen var Anna en av åtta ungdomar inom måleri som gick vidare till det stora Yrkes-SM, och den enda målaren från Jämtland.

Under uttagningen. Några av momenten var bland annat att jobba med tapetsering.

Yrkes-SM är en tävling i yrkesskicklighet för unga. Utöver måleri finns många fler yrken som tävlar. I princip tävlar alla praktiska yrken som VVS, snickeri, vård, matlagning, elektriker och många fler.  Men den arrangeras även för att öka intresset för olika yrken och höja statusen på svensk yrkesutbildning. Under de tre dagar som tävlingen pågår så erbjuds grundskoleklasser och allmänhet att gratis få besöka det över 25 000 kvm stora evenemangs­­området för att titta, fråga och själva få prova på olika yrken.
– Just nu tränar jag och står i mycket inför den 22 april när jag ska tävla. Egentligen ska min klass vara ute på praktik nu, men jag stannar istället kvar på skolan och tränar ännu mer med tapetsering och bildöverföring.
– På den kommande tävlingen ska vi göra den svåraste skärningen av tapeter. Då skär man tapeten stumt mot vinkeln, istället för att göra utlägg som är det vanligta. Att skära stumt mot vinkel kräver precision, så därför slipar jag mig verkligen på det. Om jag har någon kompis eller bekant som gör om hemma, brukar jag även åka dit och hjälpa till som träning… och för att det är så kul.  Jag har också målat om köket hemma fyra gånger!
Anna berättar att hon siktar på en så hög placering som möjligt. Och om hon kommer på första, andra eller tredjeplats så får hon erbjudandet att tävla i Yrkes-VM i Kina, Yrkes-EM eller Yrkes-DM, beroendes på vilken plats man hamnar på. Om man vinner VM så blir man blir utnämnd till världens bästa inom sitt yrkesområde. För Annas del skulle det bli 2020 års bästa målare och tapetserare i världen.
– Det är fränt.
– Utöver tävlingen så är jag så nöjd att jag valde att utbilda mig inom måleri. Det finns inget roligare och man kommer inte vara arbetslös en sekund. I framtiden kanske jag eventuellt blir min egen chef och startar eget företag också. Men nu är allt fokus på tävlingen, avslutar Anna Norrman.
LINNEA OLANDER
[su_divider divider_color=”#ff890d” size=”10″ margin=”10″]
Denna och många fler artiklar kan du läsa i senaste e-tidningen! (Obs, kräver inlogg)