Oscar tog körkortet mot alla odds

ÖSTERSUND (JT) Oscar Jonsson är rörelsehindrad och började ta körkortet 2017. Efter 228 lektioner har han slutligen blivit godkänd, inte utan dramatik då bilen kolliderade med en annan under uppkörningen. Nu funderar han på att bli trafiklärare. 
I samband med födseln fick Oscar Jonsson en hjärnblödning, som en följd därav kan han inte gå utan hjälp av en rullator. Dessutom kan han inte styra vänsterhanden ordentligt. Det tog därför fyra månader innan han fick körtillstånd, med begränsningen att han skulle använda en bil med automatväxel och med en särskild rattkula. I november 2017 började han övningsköra på Z-Trafikskola och efter 228 lektioner och flera misslyckade uppkörningar blev han slutligen godkänd i måndags, den 13 juli. Detta trots att bilen kolliderade med en annan i en rondell. Oscar berättar att han då trodde att han skulle bli underkänd igen, men prövningsföraren förklarade att kollisionen inte gick att förutse, att den inte var hans fel. JT träffade honom där allt började, på Z-Trafikskola.
Hur känns det nu då, när du har fått körkortet? 
– Ja, alltså det känns ju helt otroligt.
Har du tvivlat på vägen? 
– Ja, lite grann på slutet eftersom jag behövde göra så pass många uppkörningar. Men skam den som ger sig.
Vad vill du säga till de som har hållit på ett tag och tvivlar på om de klarar av det? 
– Ge inte upp, oavsett hur mycket motgångar du har. För kan jag ta körkort, så kan ni det också. 

Efter 228 lektioner tog Oscar Jonsson sitt körkort för personbil med automatväxel, här står han vid förardörren till uppkörningsbilen. Foto: Torbjörn Aronsson

Oscar har redan en bil, av typen Volkswagen Polo. Den är specialanpassad och han får köra med den, men för att den ska bli optimalt funktionsduglig för honom återstår anpassade ljus- och fläktreglage. Nu hoppas han kunna få hjälp av Försäkringskassan, eller medel ur någon fond, för att åtgärda det sista.
Vad innebär det för dig i din vardag att du har körkort och en bil som du kan använda? 
– Ja, men det innebär ju att jag inte är beroende, till exempel att jag måste säga till pappa att nu måste jag åka och handla. Eller nu vill jag åka och hälsa på någon. Utan nu kan jag bara dra, i princip.
Oscar har använt färdtjänst, men säger att det inte alltid har fungerat. Ibland har de inte dykt upp och ibland har han inte fått den hjälp han behövt. Han är 21 år gammal, har gått ut gymnasiet och söker idag jobb men rycker ibland in och jobbar med administration och kundtjänst på Z-Trafikskola.
Innebär det här att du har lättare att få jobb? 
– Ja det gör det, eller lättare ska jag väl inte säga, men det underlättar. Det gör det. Men om det blir lättare eller inte, det vet jag inte.
Vad vill du jobba med? 
– Ja, eftersom jag har den funktionsvariation som jag har, så skulle det ju vara bäst för mig med till exempel någon typ av kontorsjobb eller servicejobb, där man kan sitta ned och träffa kunder.
– Jag funderar ju på om jag senare ska söka till att bli trafiklärare. För jag älskar ju att lära ut och enligt dem som är i min närhet så är jag väldigt pedagogisk. Och dessutom, eftersom jag har de problemen som jag har haft, så kanske jag kan inspirera andra till att inte ge upp, som tycker att ”Nej, men det kommer aldrig att gå”.
Med denna automatväxlade Volkswagen Golf som specialanpassats körde Oscar Jonsson upp med under dramatiska former. Foto: Torbjörn Aronsson

Det råder stor brist på trafiklärare och Oscar tror att om han väljer det yrket måste han begränsa sig till att undervisa på automatväxlade bilar, som även blir mer och mer vanliga. Närmast ska Oscar ge sig ut på sommarvägarna, framöver har han även planer på att hälsa på släktingar i Åretrakten och Stockholm. Han berättar även om sin kommande bok som har med ämnet att göra.
– Den heter ”Körkortskampen”, ganska lägligt. 
 
 
 
TORBJÖRN ARONSSON 
[su_divider divider_color=”#ff890d” size=”10″ margin=”10″]
Denna och många fler artiklar kan du läsa i senaste e-tidningen! (Obs, kräver inlogg)