UTANEDE(JT) Om drygt två månader är det dags för den Thailändska paviljongen att öppna för säsongen.
Men intresset från Ragunda kommun att driva paviljongen blir allt svalare.
– Jag blir ledsen av att se hur paviljongen förfaller utan att kommunen bryr sig, säger före detta kommunalpolitikern i Ragunda Bo Bergström.
Bo Bergström bor bara några kilometer från den Thailändska paviljongen i Utanede. Han minns uppståndelsen då Ragunda kommun fick paviljongen i gåva av Thailands vicepresident 1999.
– Det är nog svårt för många svenskar att inse hur stor grej det här var egentligen, säger han och skakar på huvudet.
Att det blev en Thailändsk paviljong i den lilla byn bygger på en historia från 1800-talet-. Det var 1897 som Thailands Kung Chulalongkorn besökte Sverige 1897 efter att ha blivit inbjuden av Oscar II.
Oscar II ville visa den thailändske kungen mer av Sverige än bara Stockholm. Bland annat åkte man båt längs Ångermanälven och tåg till Bispgården där man åt lunch. Sedan åkte kungarna längs en liten grusväg från Bispgården till ångbåtsbryggan i Utanede.
Grusvägen döptes senare till Kung Chulalongkorns väg.
1992 upptäckte en grupps dansare från Thailand Kung Chulalongkorns väg. Det var en grupp thailändska dansare på besök i kommunen som fick höra vägens namn. Föreningen Chulalongkorns Minne (FCM) bildades 1993 och man bestämde man sig att starta en insamling för att bygga en paviljong. Den skulle ligga just där i Utanede.
– Det är verkligen en kunglig plats vi står på just nu. För thailändarna är det en väldigt viktig plats. Men många thailändare är oerhört besvikna på hur Ragunda kommun misskött sin gåva. Jag själv skulle vilja kalla det för skamligt. Det är bedrövligt att se. Allt från möglet i taket på entrén som är hälsovådligt till spegeldammen som är igenvuxen och staket som inte sitter som de ska. Anläggningen är på väg att krackelera. Ragunda kommun är inte intresserad av den här paviljongen längre eftersom den inte ger de intäkter som de vill ha. Det har kommit bidrag från Thailand för att renovera, men jag vet inte vad dessa pengar har tagit vägen, säger Bo Bergström när vi vandrar vid paviljongen.
Bergström själv säger sig ha försökt hjälpa till med en åtgärdsplan utan respons. I sin skrivelse till kommunen finns det en mängd förslag på hur paviljongen ska drivas långsiktigt.
–Paviljongen var intressant för svenskarna i fyra år. Sedan hade de flesta som velat se paviljongen varit här. Då måste man ju givetvis locka med arrangemang för att få hit folk. Men framför allt måste man få människor med förståelse för den thailändska kulturen att driva den. Men det var ingen som var intresserade av mina förslag.
Men är paviljongen verkligen en kommunal angelägenhet?
– Nej, absolut inte. Men nu har ju kommunen ansvaret och då måste den skötas. Ska man vara helt ärlig så skulle kommunen ha skänkt tillbaka paviljongen till thailändarna. Det finns många rika thailändare som gladeligen hjälpt till att renovera och hålla den fin. Det här är någon de vill vara stolta över.
Om drygt två månader är det dags att slå upp portarna för en ny säsong och på Ragunda kommun tar man åt sig av kritiken att paviljongen missköts
– De som säger att den inte sköts på det sätt som den bör har helt rätt. Det här är någonting som vi på kommunen ska titta över nu. Vi ska träffa ambassaden och försöka komma fram till den rätta lösningen. Nummer ett är att hitta en långsiktig lösning för driften och underhållet. Som det är nu så funkar det inte, säger kommunalrådet Mikael Westin.
Att renovera entré och tempelbyggnaden handlar om kostnader på flera miljoner kronor. Ragunda kommun har budgeterat för 420 000 kronor i år då det gäller paviljongen.
– Det är pengar till den vardagliga skötseln så några pengar att renovera finns inte, säger Westin.
Så man kan säga att den Thailändska paviljongen är på väg att förfalla?
– Ja, om vi fortsätter så här. Den behöver underhåll och vi på Ragunda kommun har inte skött det. Det har varken blivit hackat eller malet.
Kan det vara så att thailändska föreningar tar över paviljongen?
– Det är ingenting jag vill spekulera om nu. Vi ska först träffa ambassaden och se vad vi kommer fram till. Det här var ju en gåva till länsstyrelsen från den thailändska staten så det är lite speciellt. Egentligen går det inte att säga att det är en kommunal angelägenhet.
Har den givit några intäkter?
– Det har varit höga kostnader, men inte särskilt stora intäkter.
Patrick Sjöö
Bo Bergström, tidigare ragundapolitiker, som bor nära paviljongen tycker att det är tråkigt att se den fina byggnaden förfalla