KLUK (JT) I april ska beslutet tas om vad som händer med förskolan Pärlan i Kluk.
– Om kommunen lägger ner Pärlan flyttar jag och familjen från kommunen, säger föräldern Therese Melkersson som tänkt skola in sitt fjärde barn på Pärlan till hösten.
Krokoms kommun har gått ut med en förfrågan till privata aktörer om intresse finns att ta över förskolan Pärlan. Innan jul träffades föräldrar, politiker och tjänstemän för att diskutera läget.
– De var väldigt oförberett från kommunens sida, de hade ingen koll på att prövotiden med kortare öppettider var slut, säger föräldern Johan Åsenlund.
Han menar att såret kring att Västbygdens skola lades ner, inte har hunnit läka och nu kommer mest troligen nästa nedläggning. Flera av föräldrarna och personalen som sitter på Pärlan i dag är oroliga för byns skull.
– Nu är det snart tre hus ute till salu men det kommer inte vara någon barnfamilj som vill flytta hit nu. Kommer affären att gå runt och vad händer med biblioteket och bowlinghallen? Den kommunala servicen blir väl bara sophämtningen, säger Mattias Johansson som arbetar på Pärlan.
Grundproblemet är att det är långa avstånd i kommunen. För Ellinor Johnsen som arbetar i Mörsil skulle det bli tolv mil extra varje dag att ha barnen i Trångsviken. På Gåvan i Mörsil, som då dessutom blir en annan kommun, står 20 barn i kö så det är inte heller någon lösning. Just nu är det nio barn på Pärlan, till hösten tror personalen att det kommer vara lika många barn. Men de känner alla att kommunen väntar ut dem, att de själva ska lösa situationen med föräldrakooperativ eller pedagogisk omsorg. Problemet är också att alla andra förskolor är fullbelagda så det är inte lätt för kommunen att placera barnen någon annanstans heller. En annan känsla de har är att kommunen inte haft tillräcklig dialog med föräldrarna. Något som Barn- och utbildnings ordförande Jannike Hillding (M) inte håller med om.
– Jag tycker vi har varit där, jag var där fyra gånger under 2018. Men jag förstår att de inte är nöjda över situationen men jag måste se helheten. Vi har inga förskolelärare där och vi har prövat med olika lösningar men det är ingen bra arbetsmiljö med ensamarbetet som blir där. De gör ett bra jobb men det blir ingen bra kvalité, säger hon.
Hon menar att ett beslut kring Pärlan kommer att tas i april.
– Vi har precis fått genomgång av den stora skolutredningen som kommunstyrelsen beställt. De som har gjort utredningen är helt chockade att vi har 23 förskolor med 900 barn och 16 skolor på 2 200 barn. Alla partier är överens om att något måste göras, men där tittar vi på helheten. Beslutet kring Kluk kanske måste komma tidigare men det ser tufft ut, säger Jannike Hillding (M).
Therese Melkersson flyttade till Kluk för tio år sedan. Hon har tre barn som tidigare gått på skolan som numera är nerlagd och på den nedläggningshotade förskolan, i augusti tänkte hon skola in sitt fjärde barn.
– Jag vill att Elis ska gå på dagiset i Kluk, det är så bra där. Lugnt och skönt, nybakat bröd och bra mat. Jag kommer inte sätta mitt barn på något annat dagis, säger hon.
Hon flyttade till den här delen av Krokoms kommun just för att hon ville ge sina barn chansen att få växa upp i en lugn och trygg miljö.
– Om kommunen lägger ner Pärlan flyttar jag från kommunen, säger hon.
Therese Melkersson arbetar som undersköterska i kommunen men hon och familjen kommer då att överge kommunen menar hon.
– Jag betalar lika mycket skatt och får ingenting tillbaka. Jag kommer lämna fina Jämtland om kommunen gör så här. Jag blir förbannad, de industrialiserar våra barn, säger hon.
Hon menar att centraliseringen som kommunen verkar vilja göra genom att ha stora skolor och stora förskolor inte fungerar.
– Var är miljötänket i det, hur många mil ska vi köra bil? Alla kan vi inte bo i Krokom, det finns inte bostäder till det. Ska vi tälta där? Nej, det blir ett moment 22 och kommunen och politikerna måste ta det ansvaret, säger hon.
SUSANNE KVARNLÖF