Vi lägger utan att tänka hela vårt liv i händerna på aktörer där vi inte har en aning om hur/var och med vilken standard deras tjänster är uppbyggda!
Nu pratar jag om banker, telekombolag och diverse andra aktörer på den digitala marknaden.
Låt mig ta några exempel…för några år sedan skulle Loopia uppdatera sina servrar kl 5 en måndagsmorgon. Det innebar att jag och ca 500 000 andra svenska småföretagare var utan mail fram till torsdag eftermiddag samma vecka. Deras servrar kraschade nämligen och det tog så lång tid att få igång dem. Och så var det, det där med backup…………….jag saknar fortfarande alla mail i några mailkonton.
Tänk på det alla ni som lägger hela ert liv i molnet. Familjebilderna, viktiga dokument etc……
Eller företagen som gör det samma……..
Bankerna har av och till stora problem med sina system. Och det värsta är att de verkar inte riktigt ha klart för sig vad, hur och varför de krånglar.
Väldigt spännande med tanke på att i det allt mer penninglösa samhället är vi helt beroende av att just bankernas system fungerar, hela tiden…..
Under tiden funderar jag på hur det ser ut med övrig kontroll på banksidan…….i dagarna fick den 10-åriga dottern hem ett brev från Swedbank om att hon nu öppnat ett sparkonto…….
På min fråga berättade hon att hon bara klickat på några grejer på bankappen……….
Vi har byggt ett extremt lättskadat samhälle, klipp några vitala större kraftedningar och vi slår ut det mesta av el, värme och internet i landet. Plus naturligtvis telekommunikation.
Det som kanske är värst är att våra myndigheter inte heller har klart för sig sårbarheten…….det tyder i alla fall inte det senaste årets IT och IT-säkerhetsskandaler inom olika myndigheter på.
Kanske dags att putsa på de analoga backuperna?
Vid fotogenlampan med skrivmaskinen
Ralph Rentzsch