Som sagt…det kördes Duett igår. Tre knappar på instrumentpanelen, en blinkerspak med ljustuta och en fotomkopplare för helljuset.
Hastighetsmätare, tempmätare och tankmätare.
Och så en lampa för helljus, en för blinkers och en för oljetrycket…..det var all instrumentering som behövdes för 49 år sedan.
Idag går det inte att använda en ny Volvo om du inte har en smartphone. Du kopplar nämligen upp den mot bildatorn och styr det mesta.
Om ytterligare 49 år kommer min Duett att gå fortfarande. Då har dagens V90 varit skrot i många år. Nya bilar är nämligen så komplicerade att de får en ganska kort livstid.
Tänk själv, hur många använder en 10 eller 15 eller 20 år gammal dator?
Redan efter tio år kommer det säkert vara problem att uppdatera bildatorn, där någonstans kommer det också bli svårt att byta ut hårdvara.
Säkert kommer ett antal bilar att klara sig framot 20 år men sedan? Om endast märkesverkstaden kan reparera din nya bil idag? Vem gör det om 15-20 år?
Då kommer Duetten fortfarande att jazza fram över vägarna studsande på sina bladfjädrar medan de mekaniska brytarna gnistrar och med vilt tickande ventiler.
Det var kanske inte bättre förr men enklare att fixa bilen, och det gick efter vägkanten!
Och redan då fyllde bilarna sin huvudfunktion, att frakta grejor och människor mellan punkt A och B!
Ralph Rentzsch