Utropade redan de gamla romarna, då naturligtvis på latin, O tempora o mores………
Andemeningen var att allt blev sämre och att de unga var ouppfostrade.
Ja, ja…….om vi nu ska navelskåda dagsläget så ser jag hur olika undersökningar tyder på att ett dagligt långvarigt surfande på mobil och paddor hos ungdomar leder till bla sömnproblem och stressrelaterade symptom.
Nu är jag ju så gammal att jag minns larmrapporter om att barn skadades av att titta på TV mer än två timmar per dag.
Det var på den tiden det var TV fyra timmar om dagen och veckans höjdpunkt om man var under tio var Humle och Dumle i kapten Bäckdahls skafferi, det var ett barnprogram som varade en kvart.
Övrig tid kunde man hålla till godo socialrealism om avverkningar i Smålands skogar eller ………kanske en svart-vit amerikansk film?  Med bröderna Marx?
Dåtidens skada var kanske svårmätt.
Men idag är jag övertygad om att inte bara barn utan även många vuxna blir stressade och faktiskt mår både psykiskt och fysiskt dåligt av dagens mer eller mindre påtvingade digitala närvaro……….
För många upplever nog att man måste vara med på de sociala plattformarna, man måste uppdatera, och alla dessa måsten kombinerade med ännu fler måsten i familje- och arbetslivet kan nog bli ett måste för mycket.
Själv skiter jag i de digitala plattformarna. Social kan jag vara ändå.
Jag skriver här på min blogg och vill någon läsa och kommentera får de väl det.
Platta använder jag aldrig.
Och mobilen används mest för att ringa. Några appar har jag inte laddat ned. Jag kan lätt avstå att ge en massa företag alla uppgifter om mig själv för att de ska stacka dem på nätet och använda dem för olika saker som jag är ointresserad av.
Teknik även i digital form ska tjäna människan. Vi ska inte vara slavar under den!
Ralph Rentzsch