I fredags höll jag på att köra diket!
Det efter att P4 Jämtlands reporter i Ukraina klämt ur sig något som knappt de mest suspekta alternativa sanningar sajterna på nätet skulle ha publicerat.
Radion som knappt har resurser att skicka folk till Funäsdalen eller Ankarvattnet har i alla fall råd att skicka en reporter på ÖFK:s matcher.
I torsdags vann som alla vet ÖFK med 2-0 över Zorja Luhansk i Lviv.
Jag ska hoppa över det faktum att man tydligen inte längre fäster någon vikt vid att uttala främmande namn och så korrekt………eftersom Zorja Luhansk genomgående uttalades felaktigt. Liksom staden Lviv…….
Men själva klimax kommer när P4 Jämtlands reporter ska göra någon sorts analys av staden och området…….
-”Ja, den här delen av Ukraina var polsk för 100 år sedan, sedan lät Stalin mörda alla judar och fördriva polackerna……….”
Nu kan man med fog anklaga Stalin för mycket, men inte just det. För den relativt normalt historieintresserade vet att fram till andra världskriget var Lviv, eller Lvov som staden hette en del av Polen.
Efter andra världskriget när tyskarna idkat den slutgiltiga lösningen på Polens judar drogs Europas nya gränser upp.
I Jalta beslöt Roosevelt, Churchill och Stalin att östra Polen skulle bli en del av Sovjetunionen. Polackerna skulle kompenseras genom att tilldelas östra Tyskland.
Därför talas i dag östpolska dialekter i det som är nuvarande västra Polen. Polackerna från det som idag är en del av Ukraina flyttade till de nya fd tyska områden som blev västra Polen.
Både den nuvarande konflikten i Ukraina som inbördeskriget i fd Jogoslavien är obegripliga om man inte kan relatera dem bakåt historiskt.
Utan att gå djupare in i det tycker jag att det är självklart att vi ska kunna lita på det vi hör i vår licensfinansierade radio!
Annars kan vi ju lika gärna lyssna på och läsa de andra lögnfabrikerna på nätet!
Ralph Rentzsch