Jag har inte mycket till övers för den rysskräck som bla ledarskribenten Patrik Oksanen på Mittmedia visar.
Ryssarna har inte den militära kapaciteten att anfalla ett land i Europa. Så enkelt är det.
Man har ett fåtal elitförband med bra utrustning, ett antal avancerade jakt och bombplan. Avancerade robotsystem och några avancerade ytstridskrafter och ubåtar.
Men de viktigaste är den låga moralen bland stora delar av soldaterna och bland många officerare. Korruption, pennalism, stölder, listan kan göras lång.
Ryssland har kapaciteten att ta Krim, en halvö med stor rysk befolkning och flera ryska militärbaser.
Man har kapaciteten att stödja sin ende allierade i Mellanöstern, Assad på plats.
Och, notera att man kört fast i det krig per ombud som man driver i Ukraina.
Trots en stor rysk befolkning som stöd, ryska trupper som i form av sk frivilliga deltar och trots att ryska vapen och vapensystem väller in över gränsen och att de ukrainska styrkorna är relativt dåligt utrustade.
Ryssland är en regional stormakt, och ett B-land där stora delar av befokningen lever kring fattigdomsnivån….och den är låg i Ryssland.
Ett krig idag, i morgon eller för den delen om tio år skulle störta den ryska ledningen in i en nationellt kris.
En kris som de kanske inte skulle överleva.
När man hela tiden tjatar om det svenska försvaret så tror jag faktiskt inte att det är Korvetter, Stridsvagnar, JAS Gripen eller Skyttekompanier som kommer att avgöra en framtida konflikt.
Vi, våra företag och inte minst våra myndigheter har byggt ett land som är så IT beroende att alla våra viktiga funktioner enkelt kan slås ut.
Och det utan några stora militära angrepp.
Vad gör vi när vi inte kan handla, tanka eller betala för att IT systemen slagit ut? När elen är borta därför att IT systemen slagits ut? Och systemen som försörjer oss med dricksvatten?
När inga myndigheter kan nås på grund av att IT systemen slagits ut?
När SOS inte kan nås för att IT systemen slagits ut?
Och vi sitter där med vår handvevade radio och inte hör ett dugg?  Därför att Radion är beroende av sina IT system som slagits ut, tillsammans med TV:ns?
Det enda, de stora IT haverier vi haft i Sverige de senaste åren visat är att myndigheterna inte har någon beredskap alls i dessa sammanhang.
Och absolut ingen backup-plan.
Och om, eller rättare sagt när detta händer, hur många dagar, veckor dröjer det innan vi kastar in handduken?
Ralph Rentzsch