ÅRE(JT) En ny stjärna har tänts på den svenska skidhimlen. Det står klart efter att den 15-årige puckelpist-åkaren Albin Holmgren, Duved, vunnit totalsegern i Europacupen.
Redan som två-åring stod Albin Holmgren för första gången på ett par skidor. De första åren innehöll främst alpin träning, men i stället för att följa i Kajsa Klings alpina fotspår fick han upp ögonen för en annan skidgren.
– Jag tyckte inte alpint var speciellt kul. Dock tyckte mina föräldrar att det var viktigt att jag höll på med någon sport, så då började jag med trampolin. I och med att jag tränade trampolin var man också tvungen att vara med i skidbacken och där började mitt intresse för puckelpist, säger Albin Holmgren.
Sju år senare kan man konstatera att valet blev lyckat. Under sin första säsong i Europacupen var Albin Holmgren vassast av samtliga åkare, trots att majoriteten hade många fler år i puckelpisten på cv:t. Lägg därtill att 15-åringen från Duved även fick representera Sverige i VM i Sierra Nevada samt göra världscupsdebut.
– Det har varit en bra säsong med mycket nya erfarenheter. Mitt långsiktiga mål är att bli bäst i världen, säger Albin Holmgren.
I dagsläget tränar Holmgren tre dagar i veckan, där ett annat stjärnskott från Åre, den ett år äldre Walter Wallberg, är träningskollega. Walter Wallberg blev nyligen framröstad som Rookie of the year i världscupen och kan även han titta tillbaka på en lyckad säsong.
– Walter håller en högre nivå i dagsläget, men förhoppningsvis kommer jag att fortsätta utvecklas och närma mig honom, säger Albin Holmgren.
Trots att snön snart är ett minne blott väntar fortfarande utmaningar för skidtalangen. Nästa vecka stundar JVM i italienska Chiesa in Valmalenco.
– Förra året kom jag precis utanför finalen, i år är målet att ta mig dit. Sedan kan mycket hända, men det är bara att ta det som det kommer.
TEXT Felix Persson